Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geldtekort in AWBZ leidt tot klantenstops

Steeds meer AWBZ-instellingen stellen een klantenstop in, omdat ze geen geld meer hebben om zorg te bieden. Zorgkantoren komen totaal rond 100 miljoen euro te kort.
Geldtekort in AWBZ leidt tot klantenstops

De zorgkantoren van zorgverzekeraar Achmea zeggen 40 miljoen extra nodig te hebben boven op het vastgestelde budget voor 2007. CZ, VGZ en Menzis hebben respectievelijk 30, 15 en ongeveer 12 miljoen euro extra nodig.

Vergrijzing is oorzaak

Door de tekorten stellen steeds meer instellingen, vooral thuiszorginstellingen en verpleeghuizen, een klantenstop in. Maar ook de eerste ggz-instellingen hebben een klantenstop ingesteld. De klantenstops doen zich vooral voor in de regio’s van zorgverzekeraar CZ. En dan met name in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Volgens woordvoerster Marie-José van Gardingen vergrijzen die regio’s momenteel sneller dan elders. “De zorgvraag groeit harder dan de budgetten.”

Langer in ziekenhuis

Ook VGZ heeft knelpunten in Limburg. Maar woordvoerder Bert Rensen wijst erop dat het over de hele linie krap is. “Het water staat ons aan de lippen. Door de problemen in de ouderenzorg blijven mensen weer langer in het ziekenhuis.”

Wachtlijsten

Noord-Holland-Noord is ook een probleemgebied van VGZ. Zorgaanbieder Evean hanteert daar een instroombeperking. Mensen komen er op een wachtlijst en alleen de urgente gevallen worden nog geholpen.

NZa beoordeelt knelpunten

De zorgkantoren hebben hun onderbouwde claims ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ze benadrukken dat ze uiterst efficiënt zijn omgegaan met het beschikbare geld. Ook het overhevelen van budgetten van zorgorganisaties die nog wel geld hebben, biedt geen soelaas meer. De NZa gaat de knelpunten beoordelen.

ZN verwacht dat VWS betaalt

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland gaat ervan uit dat staatssecretaris Bussemaker over de brug komt. Beleidsmedewerker Paul van Rooij: “Bussemaker heeft steeds gezegd dat onderbouwde knelpunten worden uitbetaald als er geen alternatief is.” De staatssecretaris beslist begin september welke knelpunten worden gehonoreerd. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

CZ: ‘15 miljoen extra nodig voor AWBZ’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.