Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Boskoop tekent uniek Wmo-convenant

Mark van Dorresteijn
De gemeente Boskoop en vijf zorgaanbieders tekenen maandag 30 augustus een ‘uniek Wmo-convenant’. Het unieke aan het convenant zit hem volgens de gemeente in het feit dat er niet alleen hulp bij het huishouden geboden wordt, maar ook andere vormen van zorg- en dienstverlening.
Gemeente Boskoop tekent uniek Wmo-convenant

De vijf zorgaanbieders en de gemeente hebben samen gewerkt aan het opstellen van het convenant en onderschrijven de inhoud. Na het tekenen van het convenant moeten er nog wel specifieke uitvoeringsafspraken per zorgaanbieder worden gemaakt. De gemeente hoopt uiteindelijk dat deze vijf zorgaanbieders vanaf 1 januari 2011 hun diensten volgens de nieuwe werkwijze aan zo’n 350 Boskoopse zorgbehoevenden aanbieden.

Professionaliseren

Wethouder Wim van der Hoek is zeer tevreden over het nieuwe en unieke convenant dat wordt afgesloten. Van der Hoek: “Het uitgangspunt voor ons is dat wij de zorg verder willen professionaliseren en dus kwaliteit voorop hebben staan. Daarom is niet gekozen voor de traditionele Europese aanbestedingsprocedure maar voor een bestuurlijke aanbestedingsprocedure.” Doordat Boskoop de huishoudelijke hulp koppelt aan andere vormen van zorg hoeft de aanbesteding niet Europees uitgevoerd te worden. Hierdoor is Boskoop de eerste zelfstandige gemeente in Nederland die een bestuurlijke aanbestedingsprocedure voor hulp bij het huishouden doorloopt.

Loopduur convenant

Ander voordeel van het convenant is de lange loopduur van zeven jaar. Een Europees convenant wordt afgesloten voor een periode van vier jaar. “Hierdoor weten zowel de zorgaanbieders als de mensen die zorg nodig hebben voor lange tijd waar zij aan toe zijn. Dit stelt de zorgaanbieders in staat te investeren in de zorg en biedt hun werknemers zekerheid van hun positie op de arbeidsmarkt”, aldus de gemeente.

Zorgleefplan

Het belangrijkste voordeel is volgens Van der Hoek echter het werken met een Zorgleefplan. “Inwoners die hulp nodig hebben, kunnen we door het nieuwe convenant veel meer bieden dan alleen hulp bij het huishouden. Afgesproken is dat zorgaanbieders ook andere vormen van zorg- en dienstverlening gaan aanbieden aan hun cliënten, afhankelijk van waar de cliënt behoefte aan heeft.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Goese wethouder vreest voor pijnlijke bezuiniging op Wmo

Wmo-budget met 200 miljoen gekort

Wmo-beleid lang niet overal succesvol

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.