Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Eindhoven grijpt in bij thuiszorg

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven stelt 250.000 euro beschikbaar om klantenstops en wachtlijsten voor huishoudelijke hulp te voorkomen. Het stadsbestuur wil niet besluiteloos wachten op eventuele maatregelen van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, zei wethouder Hans-Martin Don dinsdag.

Hulp in de huishouding komt tot het eind van het jaar voor rekening van het Rijk. Vanaf 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk. “We willen niet beginnen met een wachtlijst”, verklaarde Don. De afgelopen weken komen uit diverse delen van het land verhalen dat thuiszorgorganisaties niet voldoende geld krijgen van zorgkantoren om klanten te helpen. Er zou sprake zijn van cliëntenstops. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) besloot tijdelijk thuiszorg te regelen en te betalen voor patiënten die na opname thuis nog zorg nodig hebben.

Belofte

Ross laat momenteel onderzoeken wat de knelpunten zijn bij de financiering van de thuiszorg. Ze heeft beloofd voor 1 september met maatregelen te komen. Don: “Stel dat haar bijdrage voldoende is, dan is ons geld niet nodig. Anders is het direct beschikbaar.” De wethouder wilde niet vooruitlopen op een eventuele terugvordering. Hij noemde die wel gerechtvaardigd, maar weet niet of het mogelijk is. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.