Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Hoorn in beroep tegen Omring

Gemeente Hoorn gaat in hoger beroep in de rechtszaak die thuiszorgaanbieder Omring had aangespannen. De rechter bepaalde vorige week dat de gemeente zes maanden lang voor hulp bij het huishouden het hogere HV2-tarief moet betalen in plaats van het lagere HV1-tarief.

De rechter vindt de verschuiving van duurdere gespecialiseerde thuiszorg (HV2) naar goedkopere eenvoudige thuiszorg (HV1) in Hoorn zo drastisch en abrupt dat “de gemeente in alle redelijkheid niet mag verwachten dat de overeenkomst met de Stichting Omring ongewijzigd in stand blijft”. De rechter oordeelde dat Hoorn de 400.000 euro die de gemeente aan de Wmo-aanbesteding in 2007 heeft overgehouden, moet aanwenden om de Omring te ondersteunen bij deze omslag. Hoorn wil dat deze uitspraak van de rechter wordt vernietigd. Volgens de advocaat van de gemeente is het vonnis in strijd met de aanbestedingsregels. Daarom heeft de gemeente een spoedappel aangevraagd. Bij een spoedappel is er op zeer korte termijn een uitspraak. “Bij de aanbesteding is een prijs afgesproken”, zegt Vincent Affourtit, advocaat van de gemeente Hoorn. “Je kunt die prijs volgens de aanbestedingsregels niet veranderen na het afsluiten van een contract.”

Uitvoering Wmo

Stichting Omring wil graag met de gemeente Hoorn in overleg. Als het hoger beroep in het voordeel van de gemeente uitpakt, heeft de Omring grote problemen want de rechter heeft het eerdere vonnis onder voorwaarde van bankgarantie uitgesproken. Dit houdt in dat wanneer Hoorn het hoger beroep wint, Omring het extra ontvangen geld aan de gemeente moet terugbetalen. “Omring wil graag met de gemeente Hoorn in overleg om tot een uitvoering van de uitspraak te komen waar de klanten, de gemeente én Omring bij gebaat zijn”, zegt Omring woordvoerder Ilja Haenen.

Thuiszorg

Vorige week nog zei wethouder Ronald Witteveen van Hoorn een compromis met Omring niet uit te sluiten: “Het is altijd onze lijn geweest in deze principekwestie in hoger beroep te gaan. Maar mogelijk overleg met Omring sluit ik niet uit.” Brancheorganisatie ActiZ was voorzichtig blij met het vonnis. De brancheorganisatie adviseert zorgaanbieders niet direct naar de rechter te gaan bij dezelfde problematiek, maar het eerst via de weg van overleg te proberen. “Niet elke organisatie kan zijn contract met de gemeente openbreken. Dat hangt af van de overeenkomst die is gesloten”, zegt woordvoerder Marleen Scheurkogel van ActiZ. De juridische strijd tussen gemeente Hoorn en de Omring is belangrijk voor veel thuiszorgaanbieders die, net zoals Omring, de abrupte omslag van HV2 naar HV1 meemaken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gemeente Hoorn in hoger beroep tegen Omring

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.