Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeente kan meer doen tegen eenzaamheid’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De eenzaamheid groeit onder thuiswonende ouderen, blijkt uit onderzoek van het SCP. Gemeenten kunnen veel meer doen om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, vindt Jan Romme van Stichting Gouden Dagen.
thuiswonende ouderen eenzaamheid
Foto: iStock

De monitor Sociaal Domein van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) meet jaarlijks hoe burgers er voor staan sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk zijn gemaakt voor maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en het aan het werk helpen van kwetsbare groepen. In Nederland ontvangen circa 1,6 miljoen mensen deze hulp. Het SCP meldt dat eenzaamheid vooral toeneemt onder thuiswonende ouderen die maatschappelijke ondersteuning krijgen van hun gemeente. Van hen voelde 22 procent zich vorig jaar erg eenzaam, tegenover 17 procent in 2015. Het is een direct gevolg van de participatiesamenleving, waarbij het streven is om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Van alle ouderen is slechts 4 tot 5 procent opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Veruit de meesten wonen dus thuis.

Eenzaamheid onder thuiswonende ouderen

Gemeenten kunnen eenvoudig een cruciale rol vervullen bij het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen, stelt bestuurder Jan Romme van Stichting Gouden Dagen. De stichting probeert via een landelijke netwerk eenzame ouderen uit hun isolement te halen. Gouden Dagen biedt onder meer wekelijks activiteiten aan in buurthuizen en verpleegcentra. ‘De gemeente heeft deze ouderen in het vizier en zou hen in contact kunnen brengen met welzijnsorganisaties die zich hard maken voor deze kwetsbare groep. Met andere woorden: de gemeente kan eenzaamheid voorkomen door te bemiddelen. Vertel ons welke ouderen eenzaam zijn, verwijs ze naar ons door en dan kunnen wij veel voor hen betekenen. Dat is onze kernkwaliteit, ons specialisme waar we ons al jaren mee bezighouden. We helpen jaarlijks duizenden eenzame ouderen. Als de gemeente ons een handje helpt, kunnen dat er echt veel meer zijn’, aldus Romme.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.