De budgetten voor huishoudelijke hulp worden met 32 procent gekort, een bezuiniging van zo’n 465 miljoen euro. Uit de analyse van de G10-gemeenten komt naar voren dat zij vooral besparen op de huishoudelijke hulp. Wel leggen de gemeenten reservepotjes aan voor het geval dat de kosten te hoog oplopen. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij de korting opvangen. Inwoners in de ene stad krijgen bijvoorbeeld minder uren hulp toegekend, terwijl in andere steden het pakket wordt uitgekleed. Boodschappen doen en strijken worden dan helemaal niet meer vergoed, al wordt er in de wijk vaak wel iets voor geregeld.
Opvangen kortingen
Den Haag trekt als enige gemeente eenmalig negen miljoen euro en structureel zes miljoen euro uit voor verzachting van de bezuiniging op de huishoudelijke hulp. ‘Omdat wij het belangrijk vinden dat ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen’, zo staat in het coalitieakkoord Haagse kracht. Amsterdam speelt hier eenmalig tien miljoen euro voor vrij. In de andere coalitieakkoorden word niet gesproken over verzachting van de budgetkorting.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier
Hulde voor de Haagse wethouder Karsten Klein. Dat hangt echt om één zo’n persoon en dat maakt duidelijk aan welke willekeur de mensen in Nederland worden overgeleverd.