Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten besparen fors op thuiszorg

Mark van Dorresteijn
De tien grootste gemeenten besparen allemaal op huishoudelijke hulp. Alleen Den Haag maakt structureel geld vrij om de bezuinigingen op te vangen. Dat blijkt uit analyse van de coalitieakkoorden van de tien grootste steden door Binnenlands Bestuur.
Gemeenten besparen fors op thuiszorg
Foto: ANP Roos Koole

De budgetten voor huishoudelijke hulp worden met 32 procent gekort, een bezuiniging van zo’n 465 miljoen euro. Uit de analyse van de G10-gemeenten komt naar voren dat zij vooral besparen op de huishoudelijke hulp. Wel leggen de gemeenten reservepotjes aan voor het geval dat de kosten te hoog oplopen. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij de korting opvangen. Inwoners in de ene stad krijgen bijvoorbeeld minder uren hulp toegekend, terwijl in andere steden het pakket wordt uitgekleed. Boodschappen doen en strijken worden dan helemaal niet meer vergoed, al wordt er in de wijk vaak wel iets voor geregeld.

Opvangen kortingen

Den Haag trekt als enige gemeente eenmalig negen miljoen euro en structureel zes miljoen euro uit voor verzachting van de bezuiniging op de huishoudelijke hulp. ‘Omdat wij het belangrijk vinden dat ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen’, zo staat in het coalitieakkoord Haagse kracht. Amsterdam speelt hier eenmalig tien miljoen euro voor vrij. In de andere coalitieakkoorden word niet gesproken over verzachting van de budgetkorting.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.