Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten hielden 1,2 miljard over voor zorg en jeugd

Redacteur Zorgvisie
Gemeenten hielden in 2015 gezamenlijk 1,2 miljard euro over voor hun zorg- en jeugdtaken. Per saldo werd er bijna 800 miljoen euro minder uitgegeven aan deze taken dan er aan inkomsten binnenkwamen op dat gebied.
Overschotten-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. In totaal gaven gemeenten 24,4 miljard euro uit aan de taken in het sociaal domein, berekende het CBS op basis van de opgaven van gemeenten. Daarvan ging 12,7 miljard euro naar maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg.

Overschot van 1,2 miljard
Tegenover de uitgaven van gemeenten staan de inkomsten, die vooral vanuit het Rijk kwamen. In totaal ontvingen gemeenten vorig jaar 13,8 miljard euro voor maatschappelijke ondersteuning en jeugd. Dat betekent dat er 1,2 miljard euro onbesteed is gebleven. Eerder bleek uit een onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur al dat gemeenten 310 miljoen euro overhielden op het Wmo-budget. Vervolgonderzoek van Significant toonde aan dat gemeenten de overschotten wel willen uitgeven aan het sociaal domein, maar dat ze in 2015 nog geen goed overzicht van het budget en de bestedingen hadden.   

Dossier transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.