Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten houden 80 miljoen voor begeleiding

Redacteur KinderopvangTotaal
Het budget om de overgang van begeleiding naar de Wmo voor te bereiden, blijven gemeenten vooralsnog behouden. Dat blijkt uit de junicirulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Gemeenten houden 80 miljoen voor begeleiding

In totaal gaat het om € 80 miljoen euro voor de gemeentelijke voorbereiding van de transitie van begeleiding. Daarvan is € 48 miljoen in 2012 naar gemeenten gegaan, € 32 miljoen zou in 2013 moeten worden vrijgegeven aan gemeenten. Uit de junicirculaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat deze voorbereidingsmiddelen voor gemeenten beschikbaar blijven, ook nu de decentralisatie van de begeleiding controversieel is verklaard.

Teruggeboekt

De Vereniging Nederlandse Gemeenten had bij de Tweede Kamer gepleit voor behoud van het overgangsbudget aan gemeenten. De gemeentekoepel waarschuwt echter dat de circulaire ook vermeldt: ‘Na de formatie zal duidelijkheid ontstaan of de decentralisatie doorgang vindt. Wanneer een nieuw kabinet afziet van de decentralisatie van begeleiding, zullen de middelen voor 2013 worden teruggeboekt’. Gemeenten zullen dan het – ook inmiddels uitgegeven – geld dan weer in moeten leveren. De VNG zegt: ‘de kans dat een volgend kabinet geheel van de decentralisatie zal afzien, klein te achten.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

Lees meer

Staatssecretaris zal initiatiefwet Wmo tekenen

Motie tegen contra legem wijziging wmo

Wetswijziging Wmo naar de Europese Commissie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.