Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Gemeenten houden fors geld over op Wmo’

Driekwart van de gemeenten houdt naar schatting geld over op het Wmo-budget. Op het vlak van de jeugdzorg komt de helft van de gemeenten geld tekort. Dat meldt vakblad Binnenlands Bestuur vandaag op basis van eigen onderzoek. Kamerlid Renske Leijten (SP) zint op Kamervragen over deze gang van zaken.
Fotolia

De gemeente Overbetuwe houdt 2 miljoen euro over van de ruim 26,5 miljoen euro die was begroot voor de uitgaven in het sociaal domein. Teylingen houdt van 14,8 miljoen voor zorg 1,7 miljoen euro over. Deurne heeft een plus van 2,3 miljoen euro op het zorgbudget, Laarbeek enkele tonnen. Het is slechts een greep uit de eerste cijfers die gemeenten naar buiten brengen met betrekking tot de zorgkosten over 2015, maar de trend is duidelijk: gemeenten houden geld over – en soms flink ook. Een totaaloverzicht valt nog niet te geven, omdat lang niet alle gemeenten de jaarcijfers op een rij hebben.

Overschotten
Financieel deskundigen durven op basis van wat ze tot nu toe hebben gehoord en gezien wel op Binnenlands Bestuur te stellen dat de grootste overschotten worden geboekt op de post Wmo. Met betrekking tot de jeugdzorg is het beeld wisselender, maar van de eerder gevreesde megatekorten lijkt vrijwel nergens sprake. Marjanne Sint, voorzitter van de Transitie Autoriteit Jeugd, zegt in een interview met Binnenlands Bestuur de indruk te hebben dat gemeenten redelijk met hun jeugdzorgbudgetten uitkomen en dat instellingen niet worden afgeknepen. ‘Er is geen sprake van een race to the bottom’, aldus Sint. ‘We horen overal een klein minnetje en klein plusje, incidentele uitschieters daargelaten.’

Landelijk
Accountant Rein-Aart van Vugt (Deloitte) bevestigt het beeld van overschotten op de Wmo-budgetten. Hij signaleert ‘een landelijk beeld’ waarbij tot dusverre in meer dan 75 procent van de gevallen sprake is van (forse) overschotten op het Wmo-budget en dat bij de Jeugdwet het beeld fifty-fifty is van gemeenten waar geld wordt overgehouden en gemeenten die tekort komen. Gijs Oskam, financieel specialist van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zegt dat gemeenten ‘aardig’ lijken uit te komen met het Wmo-budget. De budgetten voor jeugdzorg noemt hij daarentegen ‘krap en onzeker.’

Renske Leijten
‘Het is natuurlijk heel curieus als dit zo is. Gemeenten hebben zichzelf veels te veel beperkt in het aantal zorguren dat ze inkopen. Ook hebben ze de prijzen zo laag mogelijk gehouden. Als je hierdoor als burger zonder zorg zit of als zorgverlener zonder baan, is dit natuurlijk wel heel zuur. Gezien het faillissement van TSN gaat er hier dan ook iets wezenlijks mis. Als ik naast dit onderzoek het bericht zet dat er geen bodemprijs voor huishoudelijke hulp blijkt te zijn opgenomen in de komen Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van de Wmo, dan krijg ik grote vraagtekens. Wij willen dan ook dat het Wmo-budget voortaan geoormerkt wordt zodat we kunnen zien hoe het wordt uitgegeven en waar het op de plank blijft liggen.’

VNG
Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat desgevraagd weten inhoudelijk te zullen reageren zodra het complete onderzoek van Binnenlands Bestuur is afgerond.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.