Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten krijgen er 400.000 WMO-klanten bij

DEN HAAG - Gemeenten krijgen er door de vergrijzing tussen 2006 en 2020 zo'n 400.000 hulpbehoevende inwoners bij. Naar verwachting zal het aantal mensen met lichamelijke, verstandelijke of psychische problemen dat een beroep doet op de welzijnswet WMO in 2020 met 20 procent zijn gestegen tot 2,5 miljoen.

Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau SGBO die staatssecretaris Clémence Ross donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vooral de behoefte aan hulp bij het huishouden, woonvoorzieningen, rolstoelen en vervoer zal stijgen, denken de onderzoekers.

Effect op de vraag

Het SGBO heeft in het onderzoek geen inschatting kunnen maken van het effect dat de WMO op de vraag zal hebben. Gemeenten zouden de vraag naar beneden kunnen bijstellen, stellen de onderzoekers. Hiervoor moeten ze vrijwilligers en mantelzorgers zo ondersteunen en stimuleren dat zij huishoudelijke verzorging of ondersteuning op zich nemen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.