Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten maken geen goed gebruik van jeugdarts ‘

Redacteur Zorgvisie
Gemeenten zetten jeugdartsen sinds de transitie te weinig in en sturen jongeren te snel door naar wijkteams. Daardoor is er niet genoeg focus op preventie van problemen en krijgen jongeren mogelijk te laat hulp. Dat stelt AJN Jeugdartsen Nederland.
Jeugdarts400.jpg
Fotolia

De organisatie baseert haart stelling op een enquête die is gehouden onder 193 leden uit 128 verschillende gemeenten. De ondervraagde jeugdartsen geven daarin aan dat gemeenten jongeren en hun families vaak doorverwijzen naar wijkteams, terwijl jeugdgezondheidszorg en de jeugdarts de zorg die nodig is ook kunnen bieden. Daardoor dreigt de focus op preventie verloren te gaan, volgens AJN. Twee derde van de jeugdartsen gaf in de enquête bovendien aan dat het voor hen niet helder is hoe de inkoop in de gemeente is geregeld en dat ze niet betrokken zijn in de wijkteams.

Aandacht voor preventie
De ondervraagde leden denken dat financiën de oorzaak zijn van de problemen. ‘Door bezuinigingen op de jeugdgezondheidszorg is regelmatig contact met gezinnen en jongeren niet altijd meer mogelijk. Juist preventie behoeft aandacht, ook in het kader van de transformatie’, zegt AJN-voorzitter Mascha Kamphuis. Maar de organisatie wil de noodklok niet te snel luiden en heeft hoop dat de samenwerking en afstemming tussen jeugdartsen en sociale wijkteams nog beter op gang komt.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.