Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten mogen Wmo ‘light’ aanbesteden

Niets weerhoudt gemeenten ervan om in de Wmo af te zien van dure aanbestedingsrondes. Daarover zijn alle Kamerpartijen het eens. Thuiszorgaanbieders kunnen ongehinderd op basis van een aantal gesprekken, zonder al te veel regels door gemeenten gecontracteerd worden.
Gemeenten mogen Wmo ‘light’ aanbesteden

Regeringspartij CDA wil laten uitzoeken waarom in de afgelopen drie jaar gemeenten niet geïnformeerd zijn over het bestaan van de mogelijkheid om geen aanbestedingsronde in de Wmo uit te voeren. Zoals nu blijkt kon via de zogenaamde B-variant altijd al ‘light’ aanbesteedt worden. De SP-fractie zei in het Wmo-debat begin deze week dat voormalig staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp van het CDA altijd gezegd heeft dat Europees aanbesteden voor gemeenten een verplichting is. Kamerlid Renske Leijten: “Ik vind bijvoorbeeld in de memorie van toelichting uit 2005 de volgende tekst van staatssecretaris Ross: waar de plicht tot Europees aanbesteden niet voor de zorgkantoren van toepassing is, geldt zij wel voor gemeenten.” CDA-Kamerlid Ans Willemse-van der Ploeg antwoordde hierop: “De toenmalige staatssecretaris zit nu niet meer achter de tafel. Ik heb de stukken nagelezen van de behandeling in de Eerste Kamer. De B-variant is toen niet benoemd in het debat. Mijn vraag is dus: was die bekend en als die bekend was, waarom is die dan niet gecommuniceerd?”

Convenanten Wmo

Nu duidelijk is dat iedere gemeente convenanten mag afsluiten met aanbieders en geen strenge aanbestedingsronde hoeven doen, is volgens de PvdA-fractie een wetswijziging zoals de SP voorstelt niet nodig. “Nu duidelijk is dat gemeenten zelf de vrijheid hebben te doen wat zij willen hoeft wat ons betreft de Wmo op dit punt niet meer aangepast te worden”, zegt Kamerlid Agnes Wolbert. Leijten zegt dat de verplichting van Europees aanbesteden wel degelijk in de wet staat en dat daarom een wijziging nodig is.

Wmo-debat

In een tweede deel van het Wmo-debat zal niet alleen het aanbesteden aan de orde komen. De SP pleit ook voor een algemeen basistarief in de Wmo en voor het oormerken van Wmo-budget. De PvdA wil dat gemeenten zelf kunnen beslissen over basistarieven, in plaats van een algemeen bodemtarief. En de PvdA denkt dat door het oormerken van Wmo-geld er problemen met financieringsschotten kunnen ontstaan. Het CDA is mordicus tegen het oormerken van Wmo-budget en het invoeren van bodemprijzen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Rebelse gemeenten

Gemeenten contracteren zonder aanbesteding

‘Nieuwe Aanbestedingswet nadelig voor Wmo’

ActiZ: wmo-tarief gemeenten vaak onder kostprijs

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.