Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten schalen op voor inkoop jeugdzorg

De Nederlandse gemeenten gaan op grotere schaal samenwerken bij het inkopen van specialistische jeugdzorg. Zo moet worden voorkomen dat die zorg voor kwetsbare kinderen in 2015 in de knel komt, meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdagavond.
Gemeenten schalen op voor inkoop jeugdzorg
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Vanaf volgend jaar gaat niet het Rijk, maar de gemeente de jeugdzorg leveren. Dat betekent dat gemeenten uiterlijk 1 november afspraken moeten hebben gemaakt met zorgaanbieders. Maandag bleek dat dat op het gebied van de specialistische jeugdzorg spaak loopt. Door gezamenlijk op te trekken in regio’s van ongeveer een miljoen inwoners, zouden gemeenten en zorgaanbieders op tijd afspraken moeten hebben gemaakt, verwacht de VNG.

Regio’s

Daarmee gaan de gemeenten op grotere schaal samenwerken dan dat ze nu doen. Er zijn nu 41 regio’s, dat worden er in dit specifieke geval dus veel minder. Aan het eind van oktober moet het inkopen van bijvoorbeeld verslavingszorg voor jongeren en de specialistische geestelijke gezondheidszorg geregeld zijn.

Het Rijk

De vereniging verwacht wel van de landelijke overheid dat die bijspringt, als er meer zorg ingekocht moet worden dan in 2012 werd geraamd. Deze week nog gaat voorzitter van de VNG-subcommissie Jeugd Victor Everhardt met het Rijk en de zorgaanbieders in overleg. (ANP)