Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Gemeenten schenden wet bij aanvragen Wmo’

Mark van Dorresteijn
Heerlen, Hengelo, Landsmeer en Hellendoorn handelen in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens bij de uitvoering van de Wmo. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.
'Gemeenten schenden wet bij aanvragen Wmo'

De gemeenten beveiligen de dossiers met medische gegevens van de aanvragers van Wmo-voorzieningen niet voldoende, meent het CBP. Zo werd in Heerlen de dossierkast niet afgesloten met een sleutel en was er geen sleutelbeleid. Vaak bleek onduidelijk welke medewerkers toegang hebben tot dossiers van aanvragers. Hierdoor ontstaat het risico op misbruik van de dossiers, concludeert het college. In Hengelo hebben de zorgloketmedewerkers bijvoorbeeld toegang tot alle informatie in alle Wmo-dossiers, terwijl zij niet inhoudelijk bij een Wmo-beoordeling betrokken zijn.

Meer dan nodig

Ook vragen de gemeenten te veel informatie tijdens de aanvraagprocedure. Zo willen ze standaard weten wie de behandelend arts is van de aanvragers en welke medicijnen ze slikken. Volgens het CBP gaat dat te ver. Als er speciale redenen zijn waarom die informatie belangrijk is, kunnen de gemeenten altijd nog aanvullend vragen naar de naam van de dokter of medicijngebruik, vindt de organisatie.

Andere gemeenten

Het CBP heeft in het onderzoek alleen de gemeenten Heerlen, Hengelo, Landsmeer en Hellendoorn onder de loep genomen. Binnenkort beslist het college of ze contact opneemt met de vier gemeenten over de kwestie. Volgens een woordvoerder hoopt het CBP dat andere gemeenten nu ook nagaan of ze zich aan de wet houden bij het afhandelen van de aanvraagprocedures. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Privacy in gevaar door gebruik EPD door patiënten

Regionaal EPD stopt vanwege privacyschending

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. klopt hier in arnhem ook , ook medewerkers van het scio ingehuurt door de gemeente , deze lui zijn geen wettelijk ambtenaren en hebben totaal geen recht tot inzage medische gegevens van wmo klanten , de gemeenten zijn verplicht tot een huisbezoek bij wmo gebruiker en het stomme is dat alle gegevens al bekend zijn van vele langdurig wmo gebruiker , dus weer geld over de balk gegooit

 3. dAT KLOPT IN ZUIDHORN GEVEN ZE VOOR INDICATIE EEN LEEK VAN SCIO.
  na klacht kreeg ik een arts,die alleen de med gegevens die je hebt gebruikt.De scio medewerker kijkt gegevens in op het gemeentehuis wat moet een leek daarmee?????Als de huishoudelijke hulp de gem zuidhorn belt krijgt ze alle info terwijl ze daar niet voor belde ,Zo kan eenieder bellen ze zien niet door de tel wie het is

 4. De WMO is een ondersteuning voor de mensen die afhankelijk zijn daarvan zoals zorg en gehandicapten en daar is de WMO voor zij mogen deze niet voor andere doeleinden gebruiken maar er zijn gemeente’s bij die daar andere
  doelen mee doen en dat mag niet
  dat er bezuinigt moeten worden dat begrijp ik leuk is het niet maar dan mag nog de mensen die afhankelijk zijn van WMO niet de dupe van worden
  daarom mogen de gemeente’s deze niet ergens anders voor gebruiken.alleen gaan zij nu kijken naar de inkomsten voor dat men in aanmerking komt, of het terecht is dat weet ik niet , het is wel zo van dat er mensen zijn die nu al vast proberen om de dingen denken nodig te hebben aanvragen voor later en dat mag niet dat zijn mensen die verpesten het voor een ander en dat kan niet.gelukkig werkt niet alle gemeente’s daar niet aan mee.

 5. Dit is niet onverwacht. Gemeenten benaderen de WMO steeds meer als een kosten en doelmatigheidsverhaal.Gegevens van de aanvrager moeten de “noodzaak” van een beroep op de WMO rechtvaardigen en helpen om kosten beheersbaar te houden. Zorgvuldigheid in de omgang met persoonsgebonden gegevens is daarin ondergeschikt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.