Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten sluiten deal Zorg voor Veiligheid

Redacteur Zorgvisie
Zeven gemeenten hebben de City Deal Zorg voor Veiligheid getekend. Daarin hebben ze met een aantal ministeries, waaronder VWS, afgesproken om het sociaal domein en het veiligheidsdomein met elkaar te verbinden.
Puzzelen400.jpg

Met die nieuwe aanpak willen de gemeenten Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer criminaliteit en overlast voorkomen. Ze zetten daarbij in op vroegsignalering en een integrale aanpak als er wel problemen zijn ontstaan. ‘De inzet op preventie kan veel leed een maatschappelijke kosten besparen. Zorg en veiligheid vormen daarbij geen tegenstelling, maar juist een ijzersterke combinatie’, schrijft Rijksoverheid in een bericht over de City Deal.

Experimenten in de deal
De deal is erop gericht om lokale partijen als wijkteams, zorgverzekeraars, politie, woningcorporaties en sociale diensten met elkaar samen te laten werken. De deelnemende gemeenten gaan experimenten uitvoeren om knelpunten die er nog zijn tussen de domeinen tegen te gaan. ‘Het accent ligt daarbij op kwetsbare personen zoals risicojeugd, licht verstandelijk beperkten, personen met verward gedrag en ex-gedetineerden. Zij hebben zowel op het gebied van zorg als veiligheid ondersteuning nodig’, schrijft Rijksoverheid. Daarnaast moeten veel mensen in deze groepen geholpen worden op financieel gebied en bij re-integratie in de maatschappij. ‘De meervoudige problematiek vraagt om een levensloopbenadering, zodat verschillende interventies op elkaar aansluiten. Daarnaast vraagt het om maatwerk, dat door de steden in deze City Deal geboden zal worden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.