Gemeenten stevenen af op tekort Wmo-budget

Zeventig procent van de gemeenten verwacht dit jaar een tekort op het Wmo-budget. Dat blijkt uit onderzoek van het Transitiebureau Wmo naar hoe gemeenten vorig jaar de zorg hebben ingekocht voor de Wmo 2015. Hieruit blijkt bovendien dat wijkgerichte begeleiding, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging nauwelijks zijn ingekocht.
Gemeenten stevenen af op tekort Wmo-budget
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Voor de enquête ‘Evaluatie inkoop Wmo 2015 in 2014‘ hebben 115 Wmo-projectleiders een vragenlijst ingevuld over zorginkoop en zijn tientallen interviews gehouden. Hieruit komt naar voren dat het merendeel van de gemeenten uitgaat van een tekort op het Wmo-budget dit jaar. Ze proberen deze tekorten zo veel mogelijk in te perken. Zo geeft 23 procent aan ervan uit te gaan dat ze een lager volume voor ondersteuning gaan inkopen. Dat is volgens 3 procent van de ondervraagden de enige manier om de Rijkskortingen te verwerken.

Weinig gecontracteerd

Met name de inkoop van wijkgerichte begeleiding, kortdurend verblijf en persoonlijke

1
39

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.