Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gemeenten tegen AWBZ-plan Bussemaker

De 27 middelgrote steden die samenwerken in G27, zijn tegen de bezuinigingen op de AWBZ. Ze vinden deze “onwenselijk en onvoldoende doordacht”.
Gemeenten tegen AWBZ-plan Bussemaker

De G27 schrijft dit in een gepeperde brief aan staatssecetaris Bussemaker. De gemeenten tonen begrip voor de noodzaak om de AWBZ-kosten te beteugelen, maar noemen de ingrepen van de afgelopen jaren en de nu voorgestelde bezuinigingen ‘financieel gestuurd en ad hoc’: “U wilt een glasheldere AWBZ-polis, maar de diffuse scheiding die nu aangebracht wordt tussen zelfredzaamheid en participatie maakt dit onmogelijk.” Bussemaker wil bezuinigen op de ondersteunende en activerende begeleiding, terwijl onduidelijk is wat de maatschappelijke effecten zijn, betogen de gemeenten.

Lichte ondersteunende begeleiding uit AWBZ

“Wij vinden dat de staatssecretaris alleen op een financiële wijze ingrijpt, niet op een inhoudelijke manier”, zegt Hans Martin Don, wethouder zorg van Eindhoven. “Wij hebben grote zorgen over de plannen met de begeleiding. Lichte ondersteuning gaat uit de AWBZ, participatie ook. Het gaat om zaken die in 2003 in de AWBZ zijn gekomen en waarvan veel mensen gebruik van maken. Vijf jaar later hoort het opeens niet meer thuis in de AWBZ en wordt dit ‘oneigenlijk gebruik’ genoemd.”

Debat AWBZ

De G27 vinden dat de bezuiniging zeker niet in 2009 kan ingaan. Bussemaker zou in een overgangsjaar inzichtelijk moeten maken wat de consequenties zijn van de ingrepen. “Pas dan weten we of we ermee kunnen leven”, zegt Don. De Eindhovense wethouder hoopt dat de Tweede Kamer een inhoudelijk debat zal voeren over de gehele AWBZ. “Ze praten wel telkens over afzonderlijke maatregelen, maar als je elk jaar iets verandert, heb je na drie jaar een compleet andere AWBZ.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Wie zijn de G27?

Brief G27 aan Bussemaker

AWBZ: Opgeschoond staat netjes (achtergrond)

Bezuiniging op AWBZ wordt nergens opgevangen

Kosten op begeleiding ouderen duur

4 REACTIES

 1. als teammanager in de psychosociale thuiszorg, heb ik denk ik behoorlijk beeld van de noden, ob en ab gebruiken wij om mensen met kinderen met ADHD, PDD-NOS, etc te begeleiden in de opvoeding, denk aan structuur en professionele gedragsverandering, niks geen ondersteuning in de vrije tijd.
  verder zijn wij actief in het onderst. van mensen met psychiatr aandoeningen die nog thuis wonen, en denk aan Schizofrenie, Narcisme, borderliner, of zwakbegaafde volwassenen, die wij heloen hun leven te leiden op een menswaardige wijze.
  Waar moeten onze clienten heen als ze geen hulp meer krijgen?
  het gaat tijd worden dat de minister een dag met onze professionals meeloopt…..
  beste gemeenten: jullie laten je burgers toch niet zitten???

 2. Lees alle reacties
 3. Het blijkt wel dat de mensen die willen bezuinigen geen kind met een beperking hebben. Het gaat hier om begeleiding die noodzakelijk is om een kind met een beperking een plaats in deze harde maatschappij te geven. En dat is niet zoals hierboven wordt gesteld ondersteuning in vrijetijdsbesteding van kinderen. Het is veel meer dan dat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.