Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Gemeenten unaniem voor aanpassen decentralisatie

Gemeenten vinden dat de persoonlijke verzorging de verantwoordelijkheid wordt van het lokaal bestuur. Met 99,4 procent stemden de leden van de VNG afgelopen vrijdag in met een resolutie die het VNG-bestuur opdraagt met het kabinet te praten over een nieuw pakket voorwaarden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Gemeenten unaniem voor aanpassen decentralisatie

Tijdens het congres werd een resolutie aangenomen, waarin de volgende eisen voor het overleg worden gesteld: Verlaging van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp en begeleiding, financiële compensatie voor overgangsrecht, borging van samenwerking met verzekeraars en inzet wijkverpleegkundigen in sociale wijkteams. Tot slot willen de gemeenten niet dat een overgebleven deel – 5 procent – van de persoonlijke verzorging naar gemeenten wordt overgeheveld.

Buitengewoon congres

Het buitengewoon congres van de VNG volgt op het besluit van het kabinet om persoonlijke verzorging toch niet bij gemeenten neer te leggen. Volgens de gemeenten hindert dat besluit de mogelijkheden van de gemeenten, aldus

1
17

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Ik begrijp de reactie van de Gemeenten. Wat mij betreft hebben zij gelijk. Martin van Rijn heeft een onverstandig besluit genomen om de persoonlijke verzorging – samen met verpleging – aan de zorgverzekeraars toe te vertrouwen. Daarmee ontneemt hij de Gemeenten al mogelijkheden om ”haalbaar” beleid te voeren. De Gemeenten worden daarmee afvoerputje van wat anderen niet willen en de samenhangende trigger uit de Wmo voorzieningen is daarmee verdwenen. Ik ben een fan van Martin van Rijn, maar de dag dat hij dat besluit nam was niet zijn beste dag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.