Gemeenten unaniem voor aanpassen decentralisatie

Gemeenten vinden dat de persoonlijke verzorging de verantwoordelijkheid wordt van het lokaal bestuur. Met 99,4 procent stemden de leden van de VNG afgelopen vrijdag in met een resolutie die het VNG-bestuur opdraagt met het kabinet te praten over een nieuw pakket voorwaarden.
Gemeenten unaniem voor aanpassen decentralisatie

Tijdens het congres werd een resolutie aangenomen, waarin de volgende eisen voor het overleg worden gesteld: Verlaging van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp en begeleiding, financiële compensatie voor overgangsrecht, borging van samenwerking met verzekeraars en inzet wijkverpleegkundigen in sociale wijkteams. Tot slot willen de gemeenten niet dat een overgebleven deel – 5 procent – van de persoonlijke verzorging naar gemeenten wordt overgeheveld.

Buitengewoon congres

Het buitengewoon congres van de VNG volgt op het besluit van het kabinet om persoonlijke verzorging toch niet bij gemeenten neer te leggen. Volgens de gemeenten hindert dat besluit de mogelijkheden van de gemeenten, aldus

1
15

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.