Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten willen één aanspreekpunt voor kwetsbare gezinnen

Kwetsbare gezinnen die bij de gemeente aankloppen voor hulp zijn het beste af met één contactpersoon en met hulpverleners en ondersteunende instanties die goed samenwerken. Vijf grote gemeenten en drie ministeries hebben op 10 maart een 'City Deal' getekend waarin ze beloven werk te maken van deze aanpak.
Fotolia

Het gaat om de gemeenten Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad en de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Sociale wijkteams in de vijf gemeenten werken sinds een paar jaar al steeds meer met één hulpverlener per gezin die op alle gebieden begeleiding biedt. Rond de zomer komen de vijf gemeenten met een rapportage over ongeveer honderd praktijkvoorbeelden van de sociale wijkteams. Ze laten dan zien hoe ze te werk gaan, hoe ze hun aanpak financieren maar ook tegen welke hindernissen ze aanlopen en hoe ze die vervolgens hebben opgelost.

Beperkingen
Het gaat om de ondersteuning van kwetsbare gezinnen. Bijvoorbeeld huishoudens waarin verstandelijke of lichamelijke problemen voorkomen, werkloosheid, armoede, schulden en opvoedings- of psychische problemen. Om te kijken wat echte oplossingen zijn, mogen de gemeenten de grenzen van de regelgeving opzoeken. ‘Problemen van één huishouden integraal aanpakken klinkt gemakkelijk’, aldus het persbericht van het ministerie van Sociale Zaken, ‘in de praktijk betekent het vaak een hele nieuwe manier van werken.’

Agenda Stad
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW), staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ronald Plasterk (BZK) zijn blij met de City Deal omdat kwetsbare huishoudens gebaat zijn bij de integrale aanpak van dit samenwerkingsverband. De City Deal Inclusieve Stad is gesloten in het kader van de Agenda Stad. Dat is een samenwerkingsverband tussen rijk, steden en andere relevante partijen om groei, innovatie en leefbaarheid van steden te versterken.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.