Gemeenten willen jeugd-ggz ‘normaliseren’

De ggz-sector is onterecht bang voor de gevolgen van de transitie van jeugd-ggz naar gemeenten. Dat stellen de wethouders van 26 middelgrote gemeenten in een open brief. Volgens de wethouders kunnen gemeenten de jeugd-ggz beter uitvoeren dan zorgverzekeraars dat nu doen. ‘Gemeenten kunnen een hoognodige normaliseringsslag doorvoeren’, zo schrijven de wethouders van onder andere Den Bosch, Zwolle en Almere.
Gemeenten willen jeugd-ggz ‘normaliseren’
Foto: ANP Photo

De wethouders reageren op de oproep van ggz-aanbieders om de jeugd-ggz niet naar de Wmo over te hevelen. Die oproep deden zij in aanloop naar het debat over de Jeugdwet in de Tweede Kamer van afgelopen donderdag 27 juni. De ggz-aanbieders zijn bang dat met de geplande overgang in 2015 kwetsbare jeugd de dupe wordt.

Normaliseringsslag
Volgens de gemeenten is die vrees onterecht. Zij beargumenteren dat gemeenten een hoognodige normaliseringsslag kunnen uitvoeren in de jeugd-ggz. ‘Veel jeugdigen die bij de psycholoog of psychiater in behandeling komen passen daar eigenlijk niet in en hun klachten zijn ook niet typisch psychiatrisch. Toch

1
14

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.