Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten zien meer frauduleuze zorgaanbieders

Redacteur Zorgvisie
Gemeenten komen steeds vaker in aanraking met frauduleuze zorgaanbieders. Daarom wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) samen met zorgverzekeraars een waarschuwingsregister opzetten waarin dit zorgaanbieders komen te staan.
Geheim - Fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt Binnenlands Bestuur. Om fraude tegen te gaan en gemeenten te helpen als ze fraude opmerken is in 2016 het Ondersteuningsteam Fraudesignalen (OTF) opgericht. Sinds de oprichting moest het team 62 gemeenten bijstaan en werd er door gemeenten 154 keer om informatie gevraagd over fraude. En het aantal gemeenten dat om hulp vraagt stijgt harder dan verwacht. In het eerste kwartaal moest het OTF 22 gemeenten ondersteunen, terwijl het verwachtte er dertien te moeten bijstaan.  

Meeste fraude in Wmo
De meeste fraudesignalen die bij het OTF binnenkomen gaan over pgb’s, beschermd of begeleid wonen, de duur van geïndiceerde zorg en ernstige gebreken in de kwaliteit van dienstverlening. De meldingen die worden gedaan worden daarbij steeds complexer, meldt het team. Het gaat daarbij om malafide zorgaanbieders, tussenpersonen, criminele netwerken en individuele zorgaanbieders die pgb-houders manipuleren, meldt Binnenlands Bestuur. Doordat de problemen complexer worden, duren de onderzoeken naar dit soort zaken ook langer.

Frauduleuze aanbieders landelijk te werk
Vooral op het gebied van de Wmo merkt het OTF dat frauderende zorgaanbieders steeds vaker landelijk te werk gaan. Ze bieden zich bij verschillende gemeenten aan en gaan daar net zo lang mee door tot ze een gemeente vinden die met hen in zee wil. Het team merkt bovendien dat veel van deze aanbieders steeds terugkomen: als het onder de ene naam niet lukt, veranderen ze hun naam en proberen het daarmee.  Ze proberen zoveel mogelijk zorg of pgb’s te krijgen en leveren daar zo weinig mogelijk voor terug. Omdat ze hun cliënten specifiek uitzoeken op hun achtergrond, vaak kiezen ze mensen met ggz-problematiek, mensen die de taal niet spreken of dementerende ouderen, krijgen ze vaak geen weerstand van de cliënt.

Waarschuwingsregister frauduleuze aanbieders
Om dit tegen te gaan kijkt de VNG samen met Zorgverzekeraars Nederland naar een waarschuwingsregister, waarin gemeenten signalen over frauderende zorgaanbieders kunnen opnemen en elkaar meldingen kunnen inzien. Hoe dit precies moet gaan werken wordt nog uitgezocht, omdat de partijen willen voorkomen dat zorgaanbieders ten onrechte in het register terechtkomen.

Dossier Fraude in de zorg Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.