Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemini ziekenhuis: ‘Wij voldoen wel aan norm’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder zegt 'onaangenaam verrast' te zijn door de berichtgeving over de lijst met kankeroperaties die zorgverzekeraar Achmea onlangs publiceerde. Volgens het Gemini ziekenhuis zijn de gegevens onjuist.
Gemini ziekenhuis: 'Wij voldoen wel aan norm'

Voor het artikel op de zorgvisiewebsite is gebruikt gemaakt van gegevens op de website van Achmea. In een begeleidend bericht schrijft Achmea: “Met ziekenhuizen die (nog) niet aan de normen voldoen en de omliggende ziekenhuizen gaan we de komende maanden bespreken welke mogelijkheden er zijn om de zorg te herschikken door samenwerkingsverbanden of het niet meer uitvoeren van deze behandeling per 1 januari 2012.” Hieruit valt op te maken dat de ziekenhuizen waarmee Achmea in gesprek is, (nog) niet voldoen aan de normen. Naar nu blijkt, zijn er ziekenhuizen die op basis van het feit dat zij nog geen gegevens hadden aangeleverd, terecht zijn gekomen in de categorie ‘in gesprek’. Ook zijn er ziekenhuizen die ten onrechte niet in de categorie ‘voert behandeling niet uit’ staan.

Interpretatie

Het Gemini stelt het volgende: “Voor beide ziekenhuizen geldt dat zij voldoen aan de gestelde normen en anders de operaties niet uitvoeren maar samenwerken met en doorverwijzen naar andere (academische) ziekenhuizen. De gevraagde informatie over de kankeroperaties hebben zij afgelopen week aangeleverd bij Achmea. Dat zij genoemd worden in het rijtje met ziekenhuizen die niet goed genoeg zouden zijn in kankeroperaties, is derhalve geheel onterecht.

MCA Gemini Groep is voorstander van transparantie, maar waarschuwt voor de gevolgen van een verkeerde interpretatie van cijfers. Nu zou de indruk kunnen ontstaan bij patienten dat zij onder behandeling zijn bij een ziekenhuis dat onvoldoende presteert. De MCA Gemini Groep verzekert uitstekende zorg op alle locaties, eventueel in samenwerking met andere gespecialiseerde ziekenhuizen.”

Vraagtekens

Met betrekking tot het aanleveren van dergelijke gegevens bij onder andere de zorgverzekeraars zet MCA Gemini Groep haar vraagtekens: “Ziekenhuizen hebben hun handen vol aan het aanleveren daarvan. Om dat te stroomlijnen en efficiënt in te richten werd eerder tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars afgesproken dat kwaliteitsuitvragen worden beperkt en zoveel mogelijk tegelijk worden uitgezet zodat alle informatie in één keer kan worden aangeleverd. Desondanks overspoelen verzekeraars de ziekenhuizen nu toch weer, op zuiver markttechnische gronden, met nieuwe lijstjes. In eerste instantie had de MCA Gemini Groep om die reden besloten niet te antwoorden op de vraag van Achmea. Vervolgens werd de druk zodanig opgevoerd dat niet invullen welhaast onmogelijk werd. Uiteindelijk is besloten om de gegevens alsnog aan te leveren en is de gevraagde informatie deze week bij Achmea aangeleverd.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.