Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geruchten over plan ‘aandachtsuurtje’ Van Rijn

Iedere bewoner van een verpleeghuis moet dagelijks één uur persoonlijke aandacht krijgen van een begeleider. Daarvoor is volgens bronnen van De Telegraaf duizend euro per bewoner per jaar beschikbaar. Dit plan zou staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aankomende Prinsjesdag presenteren.
Geruchten over plan ‘aandachtsuurtje’ Van Rijn

In het ‘aandachtsuurtje’ kunnen de begeleider en bewoner doen wat de oudere graag wil, bijvoorbeeld samen door oude fotoalbums bladeren of een ommetje maken. Dat is het belangrijkste onderdeel van het plan dat staatssecretaris Van Rijn (VWS) op Prinsjesdag wil presenteren om de kwaliteit in de verpleeghuizen te verbeteren, zeggen ingewijden tegen De Telegraaf. Daar wordt nu geklaagd dat er veel te weinig personeel is, waardoor ouderen wegkwijnen ‘achter de geraniums’.

Persoonlijke aandacht

Het is de bedoeling dat voor iedere bewoner jaarlijks een budget van om en nabij de duizend euro beschikbaar komt voor individuele activiteiten. Dat is voldoende voor een uur begeleiding gedurende vijf dagen per week. Daarbij is rekening gehouden met een uurtarief van ongeveer 50 euro, maar als instellingen goedkopere begeleiding weten te regelen, dan kan er veel meer persoonlijke aandacht komen. Hiervoor is volgens de krant in totaal zo’n 133 miljoen euro beschikbaar.

3 REACTIES

  1. Ben ik de enige die het rekensommetje niet helemaal begrijpt? Duizend euro gedeeld door vijftig euro is volgens mij nog steeds twintig. Oftewel twintig uur persoonlijke aandacht inkopen per jaar. Hoe kan iemand daarmee dan vijf dagen per week, gedurende het hele jaar, een uur per dag ‘aandacht inkopen’? (5x50x50=12.500)

  2. Lees alle reacties
  3. Zo gaat dat voortdurend in de zorg; Mensen die, met de beste bedoelingen, ballonnetjes oplaten en in hun emotie de rekensom vergeten.
    Hoe mooi zou het niet zijn, als we iedereen een zakje met € 1.000 zouden kunnen geven waarmee leuke dingetjes gedaan zouden kunnen worden. 
    Met dit zakje zou je één keer per week een uurtje gezelschap van een huishoudelijke hulp per WEEK kunnen inkopen. Zou dat voldoende zijn om onze emotie af te kopen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.