Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-aanbieders bezuinigen op psychotherapie

Ggz-instellingen verkleinen hun capaciteit voor goede psychotherapeutische behandelingen, zo melden leden van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP). Bij bezuinigingen staan psychotherapeuten bovenaan de lijst voor ontslag.
Ggz-aanbieders bezuinigen op psychotherapie
Foto: ANP Roos Koole

Volgens de NVP kunnen cliënten steeds minder een beroep doen op goede op wetenschappelijke evidentie berustende psychotherapeutische behandelingen, terwijl die voor veel psychiatrische aandoeningen juist de eerste keus behandeling is.

‘Sinds minister Schippers (VWS) een onafhankelijk advies heeft gevraagd over het hoofdbehandelaarschap in de ggz, is er grote onzekerheid ontstaan’, aldus de NVP in een persbericht. ‘Tot het advies er is, kan de psychotherapeut- zo heeft de minister vorig jaar uitdrukkelijk gesteld – hoofdbehandelaar zijn. Toch zijn er ggz- instellingen waar dat nu ineens niet meer het geval is. Dit ‘voorsorteren’ is zeer schadelijk voor zowel voor de patiënten als voor de beroepsgroep. Het lijkt erop dat instellingen zich genoodzaakt zien om keuzes te maken die ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg. Soms gebeurt dit op instigatie van de betreffende zorgverzekeraar, die de dienst uit lijkt te gaan maken op een terrein waarop zij inhoudelijke deskundigheid mist.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.