Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ggz akkoord: minder bedden en meer zelfzorg

Mark van Dorresteijn
Patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) gaan vaker thuis behandeld worden. Het aantal bedden wordt in instellingen wordt fors teruggebracht en patiënten moeten meer doen aan preventie, zelfmanagement en hun herstel.
Ggz akkoord: minder bedden en meer zelfzorg

Minister Schippers van VWS heeft daarover afspraken gemaakt met de sector. Met het akkoord moeten de kosten in de ggz verder teruggedrongen worden. De afgelopen jaren kostte de geestelijke gezondheidszorg elk jaar 5 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat moet in 2013 en 2014 maximaal 2,5 procent worden.

Dichter rondom patiënt


De zorg wordt dichter rondom de patiënt georganiseerd. Er vindt een omslag plaats van klinisch naar ambulant, van tweede lijn naar eerste lijn, van eerste lijn naar huisarts en van huisarts naar meer zelfmanagement. Verder zal de sector minder gebruik maken van dwang en drang.

Aantal bedden

Verzekeraars en zorgaanbieders gaan de beddencapaciteit fors afbouwen. De ambitie is om de beddencapaciteit in de periode tot 2020 met een derde af te bouwen ten opzichte van 2008. Dit betekent dat patiënten in plaats van in klinieken veel meer thuis met de juiste behandeling en ondersteuning worden geholpen.

Prestatiebekostiging

Door de vandaag gemaakte afspraken wordt de GGZ-sector van de tijd- en geldrovende dubbele administratie verlost. De gehele tweedelijns-GGZ stapt over op prestatiebekostiging in plaats van budgetfinanciering.

Akkoord


Het akkoord is gesloten tussen minister Schippers en cliënten- en familieorganisaties (Landelijk Platform GGZ), met vertegenwoordigers van zorgaanbieders en beroepsverenigingen (GGZ Nederland, Meer GGZ, Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen, het Nederlands Instituut van Psychologen, de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerstelijnszorg) en met zorgverzekeraars (Zorgverzekeraars Nederland). De NVVP, NIP en LVE hebben getekend onder voorbehoud van een achterbanraadpleging.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stock xchng )

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik vraag me af of Edith Schippers in staat is om zichzelf toe te staan, m.a.w. zich te durven inleven in wat de gevolgen van haar beleid zijn voor familieleden van mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid.
  ‘Mantelzorgers zijn niet het ei van Columbus’, is de boodschap die Mezzo (Landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg) geeft, en daar ben ik het helemaal mee eens!

  Heeft deze minister van VolksGEZONDHEID wellicht eens durven denken aan wat haar beleid aanricht voor kinderen van mensen met psychische/psychiatrische problematiek?
  Deze groep KOPP-kinderen, die vaak tgv hun jeugd met een psychisch zieke ouder, als volwassenen daardoor zelf kwetsbaar blijken te zijn geworden, wordt door het beleid van E.Schippers in haar parentificatierol gevangen gezet en gehouden. De grenzeloze loyaliteit die veel KOPP-kinderen ten koste van henzelf en hun eigen ontwikkeling, van kinds af aan hebben moeten voelen en van waaruit zij zorg hebben moeten leveren aan hun ouder en aan het gezin, wordt hen nu van buiten af opgedrongen.

 3. Heel begrijpelijke reactie, maar brancheorganisaties van de huisartsen wilden zelf niet aanschuiven bij de onderhandelingen in het voortraject. In het bestuurlijk akkoord staat dat de module POH-ggz zal worden geflexibiliseerd: NZa wordt om advies gevraagd om per 2014 de bekostiging van deze module ter ondersteuning van en in samenspraak met de huisartsen geheel functioneel te maken. Dat betekent dat er geen opslag is op het inschrijftarief van de huisarts. De huisartsen zullen worden betrokken bij de nieuwe vormgeving van de POH-ggz functie. Dit biedt een kans om de 20% kortingsmaatregel voor huisartsen om te zetten in structurele (financiële)ondersteuning bij de actuele toename van ggz-problematiek in de spreekkamer. Grijp uw kans!

 4. De minister sluit met 9 partijen een convenant, waarin afgesproken wordt dat een 10e partij méér gaat doen.
  Die 10e partij, u raadt het, daarmee werd vooralsnog niets afgesproken.
  U raadt het,… die 10e partij dat zijn de huisartsen.
  Een slimme manier om draagvlak te creëren voor een bezuinigingsoperatie, mw. Schippers!

 5. En hoe garandeert men dat de eerste lijn, waaronder de huisartsen, geen “efficiencykorting”(eufemisme voor platte bezuining) krijgen wegens overschrijding BKZ krijgen door het afwentelen van zorg? Zorg wordt voor een deel gewoon afgewenteld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.