Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omstreden ggz-instelling Psycho Informa failliet

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Psycho Informa Instellingen is afgelopen week door de Haagse Rechtbank failliet verklaard. In januari kreeg de ggz-instelling nog een strenge waarschuwing van de IGJ.
ggz-instelling failliet
Foto: Istock

De ggz-instelling is gespecialiseerd in genderdystrofie en heeft vestigingen in Schoonhoven, Woerden, Lopik, Benschop, Den Haag en Krimpen.

Omstreden ggz-instelling

Op aanvraag van het personeel van de instelling is het faillissement door de Haagse Rechtbank uitgesproken. De medewerkers kregen al langere tijd geen salaris gestort. Vorig jaar raakte Psycho Informa al in opspraak. Zo bleef eigenaresse Tanja van Hengel vanaf haar nieuwe woonverblijf op Curaçao behandelingen voortzetten via Skype. In augustus vorig jaar werd zij voor een half jaar geschorst als psychologe wegens grensoverschrijdend gedrag.

Onzekerheid bij patiënten

De instelling verleent ambulante ggz en jeugdhulp aan zo’n 630 cliënten. Zij zijn nog niet officieel op de hoogte gesteld van het faillissement. De uitspraak van de rechtbank leidt onder de cliënten tot grote onzekerheid. Vooral onder 130 transgenders die onder behandeling staan. Wille Donker advocaten is aangesteld als curator. Het advocatenkantoor meldt het AD dat zij geen reactie kunnen geven, doordat zij ‘te druk met het faillissement zijn.’   

IGJ

Psycho Informa kreeg in januari dit jaar nog een strenge waarschuwing van de IGJ. Als de ggz-instelling binnen drie maanden geen verbeteringen zou aanbrengen, zouden er harde maatregelen volgen. Volgens de IGJ schoot de instelling op 17 van de 26 getoetste punten tekort op het gebied van governance, personeel en dossier. Toegezegde verbeterplannen bleven uit of waren onvoldoende.

De IGJ concludeerde toentertijd ‘dat de zorg niet voldoet aan de normen voor goede en verantwoorde jeugdhulp’ en legde daarom een aanwijzing op. De ggz-instelling kreeg tot 22 maart de tijd om verbeteringen door te voeren. ‘Wij blijven in de afronding van het faillissement toezien op de kwaliteit en veiligheid van de zorg’, vertelt een IGJ woordvoerder aan het AD. De curator is verantwoordelijk voor de continuïteit van de zorg door de cliëntendossiers over te dragen. Dat is echter geen eenvoudige klus, aangezien er weinig instellingen gespecialiseerd in genderdystrofie zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.