Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz maakt doorverwijzingen eenvoudiger

Redacteur Zorgvisie
Branche- en beroepsverenigingen in de ggz en zorgverzekeraars hebben nieuwe afspraken gemaakt over vereenvoudiging van het verwijzen naar en binnen de ggz. Daarmee moeten administratieve lasten worden verlaagd en moet geld en tijd worden bespaard, laat GGZ Nederland weten.
Administratie-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Een van de afspraken is dat er vanaf 1 april geen verwijzing meer nodig is van de huisarts als een patiënt vanuit de generalistische basis-ggz wordt doorgestuurd naar de gespecialiseerde ggz en andersom. Vanaf april is het in die gevallen genoeg om de overdracht te melden aan de huisarts, schrijft GGZ Nederland. Daarnaast zijn de regels voor verwijzing verduidelijkt en is vastgesteld wat er moet gebeuren om een incomplete verwijzing toch te laten vergoeden door de zorgverzekeraar.

Doorverwijzingen eenvoudiger
De afspraken zijn een gevolg van het onderzoek Het Roer Moet Om, dat GGZ Nederland onlangs liet doen. Daaruit bleek dat de regels over verwijzing in de ggz een knelpunt vormden. Door de administratieve en inhoudelijke eisen waaraan een verwijzing naar de ggz nu moet voldoen, kost het de betrokkenen veel tijd en geld om iemand door te verwijzen. De nieuwe afspraken, gemaakt door GGZ Nederland, NIP, LVVP, NVvP, NVZ, LHV, NHG, VPH, InEeen, V&VN, ZN en het ministerie van VWS, moeten ervoor zorgen dat tijd en geld worden bespaard. Maar, zo schrijft GGZ Nederland, daarvoor is wel belangrijk dat alle zorgaanbieders en –verzekeraars de afspraken ook daadwerkelijk hanteren en zich eraan houden.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.