Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ggz mijlenver achter met resultaatgegevens

Het aanleverpercentage van uitkomstmetingen door lid-instellingen van GGZ Nederland blijft ver achter bij de afspraken tussen GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dat schrijft ZN op haar site.
Ggz mijlenver achter met resultaatgegevens

Er is over 2011 van ongeveer 1,5 procent van de behandelingen informatie over effectiviteit toegankelijk voor zorgverzekeraars. De afspraak in een bestuurlijk akkoord van 2010 tussen GGZ Nederland en ZN was dat GGZ-zorgaanbieders over twintig procent van de behandelingen informatie zouden aanleveren. Volgens de brancheorganisatie van zorgverzekeraars zijn de ggz-instellingen nu aan zet.

Prestatiebekostiging

ZN vindt het lage percentage over 2011 verontrustend omdat het inzichtelijk maken van de resultaten van de ggz een belangrijke randvoorwaarde is voor de invoering van prestatiebekostiging in de GGZ. Bovendien zien zorgverzekeraars het inzichtelijk maken van de toegevoegde waarde voor de GGZ als de meest duurzame reactie op de huidige politieke context van bezuinigingen in de zorg.

Bestuurlijk akkoord

GGZ Nederland en ZN hebben in het bestuurlijk akkoord met elkaar afgesproken om voluit in te zetten op het systematisch meten van het behandelresultaat in de GGZ, de zogenaamde Routine Outcome Monitoring (ROM). Alleen als GGZ-zorgaanbieders voldoende uitkomstgegevens aanleveren, kunnen partijen met elkaar stappen zetten om te leren van verschillen in uitkomsten en hoe ze de verschillen moeten interpreteren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Verzekeraars geen toegang tot patiëntengegevens’

Schippers wil scherpere controle declaraties ggz

Ggz overleeft door snijden in personeel en dienstverlening

5 REACTIES

  1. @Paul,”de sector wil niet”. Ik denk dat het ingewikkelder is. Veel professionals, en zeker die verstand hebben van methoden en technieken en statistiek, zien het inhoudelijk niet zitten vanwege meetproblemen. Instellingen als zodanig zijn erg log en iets invoeren als ROMMEN is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor vrije praktijken is het overigens ook extra werk, maar daarvan ROMT al meer dan 30%!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.