Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz Nederland en ZN presenteren visie op horizontaal toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ggz Nederland en Zorgverzekeraars Nederland hebben een gezamenlijke visie ontwikkeld op horizontaal toezicht. Het doel is om per 2022 de helft van de omzet binnen de Zorgverzekeringswet te verantwoorden op basis van horizontaal toezicht.
ggz nederland en zn presenteren visie op horizontaal toezicht
Foto: fotolia

In de visie beschrijven GGZ Nederland en ZN de gezamenlijke kaders, uitgangspunten en ambities voor horizontaal toezicht in de ggz. In eerste instantie zal horizontaal toezicht zich richten op de zorguitgaven binnen de Zorgverzekeringswet, te weten: de basis-ggz, specialistische ggz en de langdurige ggz.

Ggz

Het plan van aanpak geeft weer hoe de gezamenlijke partijen de ontwikkeling van horizontaal toezicht aanpakken en op welke manier een landelijk raamwerk voor de implementatie binnen de ggz zal worden ontwikkeld. Dit jaar werken partijen samen aan een implementatieplan, een afwegingskader, een instapmodel en een control framework. De NZa is ook bij het landelijke project van GGZ Nederland en ZN betrokken en is naar eigen zeggen positief over de ontwikkelingen.

Horizontaal toezicht

Horizontaal toezicht een manier om declaratiefouten te voorkomen door alles direct juist te registreren. Zorgaanbieder en zorgverzekeraar lichten het declaratieproces door en ontwikkelen een beter controlesysteem zodat mogelijke fouten in declaraties worden voorkomen. Als er eenmaal een standaard controleraamwerk bestaat, hoeven zorgverzekeraars niet elk op hun eigen manier toezicht te houden. Dat betekent ook dat de materiële controles achteraf door iedere verzekeraar apart uiteindelijk kunnen worden afgeschaft. Er is dan een zorgverzekeraar die conform het raamwerk vooraf en tijdens het declaratieproces controleert.

Dimence Groep

Een pilot horizontaal toezicht van de Dimence Groep met Zilveren Kruis en VGZ heeft goede resultaten opgeleverd, zo melden zij. Met horizontaal toezicht moet het declaratieproces gemakkelijker verlopen en er zouden minder declaraties worden afgekeurd.

Ziekenhuizen

De ziekenhuizen zijn al wat verder met horizontaal toezicht. In oktober 2014 startte zorgverzekeraar Menzis een pilot met het Martini Ziekenhuis, Ziekenhuis Rijnstate en Ziekenhuisgroep Twente. Enkele ziekenhuizen zijn sinds dit jaar geheel over op horizontaal toezicht. De ziekenhuizen hebben met de zorgverzekeraars afgesproken dat 80 procent van de ziekenhuizen in 2020 volgens de principes van horizontaal toezicht werkt.

Visie Ggz Nederland en ZN

Lees hier het visiedocument: ht_ggz_gezamenlijke-visie_versie-1.0-definitief

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.