Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ NHN biedt telezorg in gevangenis

GGZ NHN heeft sinds woensdag een beeldverbinding met Penitentiaire Inrichting (PI) Zwaag.
GGZ NHN biedt telezorg in gevangenis

De eerste ‘live’ verbinding tussen de PI en GGZ NHN was woensdag 23 oktober. Met speciaal ontwikkelde software is contact gelegd met gedetineerden, zonder afbreuk te doen aan de strenge eisen die gelden op het gebied van informatieveiligheid binnen de penitentiaire inrichtingen.


Gedetineerden

Telezorg wordt bij GGZ Noord-Holland-Noord al enige tijd met succes ingezet in de FACT-wijkteams in de regio. Dit is de eerste verbinding met een penitentiaire inrichting. Beide partijen verwachten hiermee de psychiatrische hulpverlening aan de gedetineerden in PI Zwaag te verbeteren.

Touchscreen

Door de speciaal daartoe ontwikkelde schermen aan te raken kunnen cliënten contact opnemen met een zorgverlener van GGZ NHN. Binnen PI Zwaag zijn vastgestelde tijden waarop de gedetineerden van deze hulpverlening gebruik kunnen maken.

 

GGZ NHN

‘Een groot voordeel van zorg via beeldschermcommunicatie is dat zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan reizen. Een uitkomst in een zorggebied als Noord-Holland waar patiënten soms tot 30 kilometer ver weg wonen en sommigen zelfs op het eiland Texel’, zegt Evert-Jan van Maren, directeur van de divisie forensische psychiatrie van GGZ NHN. ‘Een ander belangrijk aspect is dat de patiënt meer regie krijgt over zijn eigen zorg. Zelfredzaamheid is een belangrijke werkzame factor bij de behandeling van psychiatrische patiënten.’, aldus Van Maren.

 

Kansen

‘Plaatsing van de beeldschermen in de PI biedt nog andere kansen,’ aldus Gerben Kozijn, vestigingsdirecteur PI Zwaag Hoorn. ‘Zo worden zorgverleners niet meer gehinderd door de gebruikelijke obstakels om in de PI te komen (logistieke zaken als toegang tot, in- en uitgangscontrole, planning van afspraken, beschikbare gespreksruimten, aan- of afwezigheid van de gedetineerde), waardoor de zorg sneller tot stand komt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.