Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

GGZ NHN vindt iPad nog niet geschikt voor EPD

Annelies Vermeulen
Van november 2010 tot en met februari 2011 heeft een groep van twintig behandelaren uit verschillende divisies en disciplines van GGZ NHN de iPad getest. Het doel was om vast te stellen of in een ambulante setting beter op een iPad in het EPD gewerkt kan worden dan met een laptop. Dit blijkt niet zo te zijn.
GGZ NHN vindt iPad nog niet geschikt voor EPD

De testgroep noemde vooral de lange batterijduur, het lage gewicht, de beperkte grootte, de gebruiksvriendelijkheid van de standaard apps (mail, agenda, notitieblok, safari, maps), de korte opstarttijd, de stabiele 3G- en wifi-verbinding als meest aansprekende voordelen.

Nadelen

Daarnaast werden er ook een aantal nadelen geconstateerd. Het invoeren van gegevens in het EPD is moeilijk en niet altijd efficient door onder andere het virtuele toetsenbord en daardoor kleiner leesgedeelte. Er ontstaat tevens snel gebrek aan overzicht in het EPD en er is merkbare traagheid in schermreactie. Dit in tegenstelling tot alleen opzoeken en lezen van gegevens in het EPD.

Conclusie

De iPad zit vol met met toekomstige mogelijkheden, maar gezien de nadelen die uit de test naar voren zijn gekomen, acht GGZ NHN de Ipad-EPD voor de ambulante hulpverlener nog niet ‘klaar voor gebruik’. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

De risico’s van de iPad

iPhone en iPad handigst voor medisch gebruik

Gezondheidszorg in top-3 iPad-gebruikers

11 REACTIES

 1. moeten de GGz weer achter gesteld worden,deze slaat nergens op het zijn ook mensen
  denk eraan, deze kan ik niet verdragen ik ben een ex.cliënt en zit nu al 9 jaar in de cliëntenraad. wij zijn normale mensen alleen zijn ze ziek in d’r hoofd maar daar kan men wel weer beter van worden,dit kan ik niet uitstaan…

 2. Lees alle reacties
 3. Ik gebruik de I-Pad nu al een poosje, mits je doelgericht met juiste apps aan de gang gaat is er veel prettiger mee te werken dan met een lap-top en gaat zelfs langer mee (energiezuiniger) Een Ipad behoeft geen speciale tas zoals de laptop en is beter virtueel beveiligd dan een laptop. Het artikel is apenkool

 4. @Wieger Dat ben ik absoluut niet met je eens. Kijk naar de papieren mappen (zorgdossiers) in de ouderenzorg die op trolleys en in kasten worden bewaard. Iedereen die wil kan zo een map in zijn tas steken en heeft direct, zonder wachtwoorden of verbinding e.d. toegang tot alle kritische informatie. Een iPad kun je meenemen, maar biedt zonder ‘sleutel’ geen toegang tot de gegevens.

 5. Dit is toch belachelijk. iPad is prachtig maar niet voor medische gegevens! Zeker niet als men de mogelijkheid heeft om de iPad mee te nemen naar huis of als deze gestolen word en alle informatie op straat ligt. Hoezo een lek in de veiligheid?

 6. Het EPD-systeem is een zeer zwak ICT-instrument , waar de privacy voor de Client niet gegarandeerd is.
  Voor Hackers is het zeer gemakkelijk om in dit zwakke systeem in te breken. Voorbeelden genoeg , zie Wicky…; etc.. IPad2 is een start voor een nieuwe Wereld die alleen werkt , zonder papier , maar alleen met ICT ; etc..Wij leven in een tijdperk met Big Brother ( zie 1984 , geschreven in 1948 door George Orwell) wat nu al gerealiseerd is. Dev Politieke Discussie is al achterhaald.

 7. Jammer dat Zorgvisie een helder genuanceerd verhaal zo kan ontkrachten met een mijnsinziens niet dekkende kop. Maar oordeel zelf op digitalezorg.nl waar alles integraal is terug te lezen. http://bit.ly/gRZIOF
  Essentie is dat de test het werken in het EPD via Citrix betrof. En dat die werkwijze op dit moment nog niet optimaal genoeg werkt om het veel breder en snel te implementeren.

 8. Uit de tekst lees ik dat de hardware wel geschikt zou kunnen zijn. Gebruiksvriendelijkheid van de standaard apps wordt genoemd als pluspunt. Is de iPad niet geschikt of is de geteste EPD applicatie niet geschikt? Is er een bestaande (PC) user interface gebruikt die naar iPad is ontsloten? Is er een dedicated EPC app getest?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.