Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ggz-organisaties krijgen meer invloed bij huisarts’

Ggz-instellingen hebben via detacheringsconstructies steeds meer invloed in de spreekkamer van de huisarts. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De huisarts zou hulp krijgen van een 'praktijkondersteuner ggz', die patiënten met psychische klachten moet weghouden bij de dure gespecialiseerde zorg. Maar vaak blijkt deze praktijkondersteuner in dienst van een groot ggz-concern.
‘Ggz-organisaties krijgen meer invloed bij huisarts’

Het gevaar is dat daardoor juist meer patiënten worden doorverwezen naar de zogenoemde tweedelijns geestelijke gezondheidszorg, stellen critici in de Volkskrant. ‘De praktijkondersteuner die in dienst is van Parnassia of Altrecht, zal sneller doorverwijzen naar de eigen werkgever’, zegt Dick Nieuwpoort, directeur van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen. ‘Daarmee wordt de zorg uiteindelijk alleen maar duurder.’

Bezuinigingen
Zo’n 60 procent van de huisartsen heeft een praktijkondersteuner die patiënten met lichte psychische klachten begeleidt, en het percentage stijgt. Dat is een direct gevolg van bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. In de plannen van minister Schippers worden veel minder patiënten doorgestuurd naar de duurdere specialistische tweedelijns ggz. In plaats daarvan moeten huisartsen de zorg op zich nemen.

Vooruitgeschoven post

De grote ggz-instellingen zien hun markt hierdoor slinken. In veel regio’s zetten zij daarom een ‘label’ voor lichtere psychische zorg op, zoals Indigo. Deze franchiseorganisatie heeft regionale bv’s die in eigendom zijn van grote concerns als Parnassia, Altrecht, ggz Drenthe en ggz Breburg. Indigo detacheert praktijkondersteuners. Op die manier hebben de gespecialiseerde instellingen dus een vooruitgeschoven post bij de huisarts. (Volkskrant)

3 REACTIES

  1. Als men niet op haar eigen baantjes let blijft er helemaal geen zorg meer over! Vergeet niet dat bij bepaling van de budgetten voor komend jaar de omzet van het jaar ervoor als leidraad wordt genomen. Met andere woorden, nu minder werken is volgend jaar minder omzet, minder zorg en minder ‘baantjes’. Daarbij hebben de GGZ instellingen dit spel niet bedacht, daarvoor moet u bij de overheid en de zorgverzekeraars zijn.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.