Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ggz-partijen lanceren kieswijzer geestelijke gezondheidszorg

Mark van Dorresteijn
Koepelorganisaties en belangenpartijen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben een kieswijzer opgesteld die de standpunten van politieke partijen weergeeft op het gebied van ggz.
Ggz-partijen lanceren kieswijzer geestelijke gezondheidszorg

Met deze ggz-kieswijzer kunnen mensen erachter komen welke Nederlandse politieke partij op dit onderwerp het beste aansluit bij hun voorkeur. De kieswijzer geeft informatie die door de politieke partijen is aangeleverd aan de hand van zeven vragen. Zo werd de partijen gevraagd wat hun toekomstvisie is op het gebied van de ggz, wat het belang is van preventie, hoe het aankijkt tegen de eigen bijdrage in de ggz en welke verantwoordelijkheid de burger zelf heeft.

Standpunten

Zo valt onder andere te lezen dat de VVD de eigen bijdrage voor de ggz wil schrappen en vervangen door een systeem van eigen betalingen voor zowel de ggz als de somatische zorg. D66 wil alleen voor lichte behandelingen in de ggz een eigen bijdrage vragen, net als in de overige zorg. Het CDA houdt vast aan de huidige opzet, maar wil zorgmijding voorkomen door de zwakkere groepen te ontzien.

Initiatief

De ggz-kieswijzer is een gezamenlijk initiatief van GGZ Nederland, Landelijk Platform GGz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Nederlands Instituut van Psychologen, Kenniscentrum Phrenos en het Trimbos-instituut.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )

Lees ook:

Verzekeraars gaan ggz-instellingen straffen

Ggz overleeft door snijden in personeel en dienstverlening

Forse ontslagvergoedingen voor ggz-bestuurders

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.