Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-sector presenteert nieuwe zorgaanpak

De koepels van aanbieders van ggz hebben gisteren de ‘Agenda voor transparantie en gepast gebruik’ aangeboden aan minister Edith Schippers (VWS). Kern van de Agenda is vroeger signaleren van psychische klachten, gezamenlijke besluitvorming tussen patiënt en professional over de behandeling, meer zorg op maat en goede keuze-informatie voor mensen die psychische zorg nodig hebben.
Ggz-sector presenteert nieuwe zorgaanpak

De opstellers van de agenda willen dat de ggz in Nederland bij de internationale top blijft behoren op het gebied van kwaliteit, toegankelijkheid en transparantie. De partijen vragen de minister van VWS om de uitvoering van de agenda te faciliteren. Het Landelijk Platform GGz (LPGGz), De Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP), Nederlandse Instituut van Psychologen (NIP), Nederlandse vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en GGZ Nederland hebben de agenda geschreven, als vervolg op het Bestuurlijk Akkoord ggz en als uitwerking van de kwaliteits- en transparantieagenda van minister Schippers van VWS.

Toegang

Om de toegang tot de ggz te waarborgen is een betere voorspelbaarheid van kosten nodig. Daarvoor zullen de partijen het systeem dat inzicht geeft in de omvang van de zorgvraag en de inhoud en kosten van het aanbod verder ontwikkelen.

Website

Om mensen met een zorgvraag te helpen bij de keuze voor een behandeling komt er een website met informatie over behandelingen en de uitkomsten ervan. Om vervolgens te komen tot een goede, gepersonaliseerde behandeling is gedeelde besluitvorming nodig tussen patiënt, zijn naasten en de behandelaar. Zelfregiecentra en regionale herstelacademies worden opgericht om patiënten te ondersteunen bij herstel en participatie. Het programma om het stigma op psychische aandoeningen te verminderen zal worden uitgebreid.

Regeldruk

Financieringsstelsels en kwaliteitsstandaarden moeten zorg op maat en continuïteit van behandeling ondersteunen en niet in de weg staan. De regeldruk die de verschillende stelsels nu met zich meebrengen wordt beperkt. Als fundament voor zorginhoudelijke keuzes start een wetenschappelijk meerjaren onderzoeksprogramma waarin de mogelijkheden en effecten van vroeger behandelen, gepersonaliseerde zorg en de implementatie van kennis een plaats krijgen. Patiënten en hun naasten zullen hierbij betrokken worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.