Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz separeert patiënten langer dan jaar

De afgelopen vier jaar hebben 151 patiënten van een ggz-instelling langer dan een jaar in een separeercel gezeten. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De cijfers zijn pas vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur door actualiteitenprogramma NOVA. Van 2004 tot 2008 werden ruim 3500 psychiatrische patiënten korter dan een jaar gesepareerd.

Nederland blijkt de Europese koploper als het gaat om het aantal separaties per jaar, terwijl de IGZ in 2006 nog meldde dat deze praktijk nauwelijks voorkomt. Ook de duur van het verblijf in een isoleercel is langer dan elders. Als een patiënt in urgente psychische nood komt, wordt deze in een prikkelarme ruimte afgescheiden van de anderen. De alternatieven zijn fixeren, het toedienen van medicatie of een betere begeleiding door hoger opgeleid personeel. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Ggz vreest ‘hausse aan tuchtzaken’ door plan ZN

IGZ gaat vrijheidsbeperking in de ggz terugdringen

Justitie schakelt ggz in voor verslaafde veelplegers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.