Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ggz verkeert al twee jaar in default’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Banken maken zich grote zorgen over de financierbaarheid van de ggz. Dat zegt bankier Michel van Schaik in een interview met het FD.
‘Ggz verkeert al twee jaar in default’

Minister Edith Schippers van VWS heeft ggz-instellingen onlangs extra de tijd gegeven om hun jaarrekening over 2014 te deponeren. Ze hoeven dat pas in december te doen. Zo krijgen ze extra tijd om een lijst van controlepunten door te nemen. Die lijst is opgesteld na langdurig overleg tussen ggz-aanbieders, zorgverzekeraars, de NZa, accountants en banken. Daarmee leek de rust terug te keren.

Financierbaarheid ggz

Maar Michel van Schaik, voorzitter van de commissie gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging van Banken, is er niet gerust op. Hij wijst erop dat de sector vorig jaar geen jaarrekening hoefde te deponeren door problemen rond het bepalen van de omzet. ‘In feite verkeert de sector twee jaar in default’, zegt hij in een interview met het FD. Van Schaik voorziet een nieuw probleem bij de rechtmatigheid van de uitgaven die ggz-aanbieders doen in de Wmo. Hij vindt dat het ministerie van VWS en zorgverzekeraars de financierbaarheid van de ggz onderschatten en de overgangsproblemen van stelselwijzigingen te veel bij de ggz-aanbieders en de banken neerleggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.