Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGzE en Phillips breiden Ambient Experience uit

GGzE gaat de zogenoemde Ambient Experience uitbreiden. Vijf jaar geleden was GGzE de eerste ggz-instelling ter wereld die gebruik maakte van de combinatie van dynamisch licht, geluid en projecties om mensen die in een psychische crisis verkeren gerust te stellen.
ambientexperience400.jpg

In de vijf jaar dat GGzE in de High Care Units (HCU) de Ambient Experience hanteerde, verbeterde de acute zorg. Met de inzet van het licht- en geluidssysteem is een zorgconcept ontwikkeld in de geestelijke gezondheidszorg dat erop gericht is cliënten die in een crisis geraken menswaardige zorg te bieden en separatie te voorkomen of te verkorten. Deze bevindingen zijn uiteindelijk de aanleiding om tot een intensivering van de samenwerking tussen Philips en GGzE te komen. Binnen de nieuwe overeenkomst tussen wordt onderzoek gestart naar het verder doorvoeren van de toepassing van het Ambient Experience-concept, niet alleen in de High Care Units maar ook in de algemene ruimtes van de acute zorg. Deze samenwerking wordt versterkt met wetenschappelijke ondersteuning van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Minder angst en stress
GGzE vindt het belangrijk menswaardige zorg centraal te zetten bij de inzet van technologie in de ondersteuning van haar cliënten. Gezien de eerdere resultaten met Ambient Experience verwacht men ook nu weer dat dit zorgconcept stress en angstgevoelens vermindert bij de cliënt en dat het hem het gevoel geeft meer controle te hebben over zijn omgeving. Daardoor krijgt de cliënt sneller de regie terug over zijn situatie, wat resulteert in het voorkomen van separatie of verkorten van de behandelingsduur. Uiteindelijk leidt dit bij cliënten binnen de GGzE tot een meer positieve beleving van de behandeling en het verblijf.

Separaties
Landelijk vinden er jaarlijks ruim 9.000 separaties van psychiatrische cliënten plaats in Nederlandse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. ‘GGzE wil graag bijdragen aan het vernieuwen en het verbeteren van geestelijke gezondheidszorg. Mensgerichte technologie toepassen in de geestelijke gezondheidszorg, dat is waar we voor gaan. De inzet van nieuwe technologieën, zoals de toepassing van het Ambient Experience-concept, biedt de cliënt een menswaardiger verblijf in crisissituaties en een sneller herstel’, aldus Marie-Louise Vossen, lid Raad van Bestuur GGzE.

Dossier Geestelijke Gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.