Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGzE voorziet grootse problemen

Ggz-aanbieder GGzE zegt door een te laag regionaal AWBZ kader in combinatie met onduidelijke en relatief lage ZZP-tarieven straks in ernstige problemen te komen. De ggz-organisatie in de regio Zuidoost Brabant is bang dat klinische voorzieningen zullen omvallen.

De problemen bij GGzE worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Ten eerste krijgt de regio op historische basis een relatief klein regiobudget AWBZ-geld toegewezen van het zorgkantoor. Het volume van AWBZ-middelen ligt in Zuidoost Brabant laag, zeker in vergelijking met andere regio’s. De totale ggz-consumptie per inwoner ligt op 146 euro. Dit terwijl de gemiddelde ggz-consumptie in andere regio’s op 251 euro ligt. En er zijn zelfs uitschieters naar 430 euro per inwoner. Dat blijkt uit gegevens van de regiokantoren van het zorgkantoor van CZ in 2007.

Complexe zorg

Daarbij komt dat GGzE in het verleden sterk heeft ingezet op het leveren van goedkopere ambulante zorg bij cliënten thuis. Bovendien oriënteert GGzE zich specifiek op de meest complexe ggz-doelgroep die intensieve en vaak langdurige zorg nodig heeft . Bovenop dit lage totale budget komt de onzekerheid van de invoering van ZZP’s. “Die tarieven worden steeds aangepast en dat schept veel onduidelijkheid”, zegt directeur Zorggroep Rehabilitatie en Zorg Marie-Louise Vossen van GGzE. “Wat we wel weten is dat de ZZP-tarieven voor ons lager zullen uitvallen. Dat zal in combinatie met het al lage budget en de keuze voor de complexe doelgroep desastreus uitpakken.”

Herverdeling regiobudget

Volgens Vossen voert GGzE in Den Haag overleg over herverdeling van de regiobudgetten AWBZ-geld met het ministerie van VWS en het zorgkantoor. Wat de uitkomst van dit overleg zal zijn is nog onbekend. “We hebben wel mondelinge toezeggingen gehad dat de verdeling van het regiobudget zal veranderen, maar er staat nog niets op papier.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kort geding over budget AWBZ-zorg

Ggz stuit op grenzen AWBZ-budget

Ggz heeft tekort van 40 miljoen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.