Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Goede voorbeeld leiders maakt ziekenhuis veiliger

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Als leidinggevenden in ziekenhuizen de veiligheidsregels zelf in praktijk brengen, volgen verpleegkundigen deze nauwkeuriger op. Dat maakt de zorg veiliger. Dit blijkt uit onderzoek van Bart Dierynck van de universiteit van Tilburg.
Goede voorbeeld leiders maakt ziekenhuis veiliger

Dierynck heeft ruim 500 verpleegkundigen en leidinggevenden in Belgische ziekenhuizen ondervraagd. De verpleegkundigen zeggen dat ze de veiligheidsregels nauwkeuriger volgen als de leiding doet wat ze zegt. Als de leiding het goede voorbeeld geeft, draagt dat bij aan een cultuur waarin verpleegkundigen makkelijker fouten toegeven en bespreken. Dat maakt de patiëntenzorg veiliger.

Consequent handen wassen

In het Maasstad Ziekenhuis overleden vorig jaar drie patiënten aan de klebsiellabacterie. Het bacterie kon zich op grote schaal verspreiden in het ziekenhuis, omdat personeel niet consequent de handen waste. Ook sloegen microbiologen geen alarm toen de bacterie zich voor het eerst manifesteerde.

Belgische ziekenhuizen

Dierynck deed zijn onderzoek samen met Hannes Leroy (Katholieke Universiteit Leuven) in Belgische ziekenhuizen, maar hij stelt in een interview met NRC Handelsblad dat de resultaten ook gelden voor Nederlandse ziekenhuizen. Binnenkort publiceert Dierynck zijn onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Psychology. Hij heeft zijn onderzoek vandaag openbaar gemaakt op de site van de universiteit van Tilburg. Abonnees van Zorgvisie kunnen in het volgende Zorgvisie Weekovericht een uitgebreid interview lezen met Dierynck. (Zorgvisie- Bart Kiers/beeld: ANP Lex van Lieshout)

Lees ook:

Zorgmedewerkers veroorzaken infecties

Ziekenhuisinfecties vooral door geringe handhygiëne

Maasstad faalde in aanpak Klebsiellabacterie

‘Enorme klebsiella-uitbraak Maasstad ziekenhuis was vermijdbaar’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.