Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gouden handdruk Laurentius Ziekenhuis

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft twee oud-bestuurders een gouden handdruk betaald van in totaal ruim een miljoen euro, meldt het dagblad Parool.

Voormalig algemeen directeur Piet Goddery ontving 653.000 euro, Fred Peulen, oud-zorgdirecteur, kreeg 401.400 euro, aldus de krant.

Onhoudbare positie

De gouden handdrukken werden betaald nadat de raad van toezicht van het ziekenhuis in december 2004 had geoordeeld dat de positie van de twee onhoudbaar was geworden in een slepend conflict met de medisch specialisten over een reorganisatieplan.

Premiegeld

Het geld voor beide gouden handdrukken komt uit de eigen kas van het Laurentius Ziekenhuis, die via premies van ziektekosten wordt gevuld met publiek geld.

In termijnen

Goddery’s opvolger, Marcel Visser, heeft een jaarsalaris van bruto 210.331 euro, blijkt uit het jaarverslag over 2006. De premies voor de twee oud-bestuurders zijn in 2005 in de boeken verrekend, maar worden in termijnen uitbetaald. Godddery, dertig jaar ziekenhuisdirecteur geweest, ontvangt jaarlijkse bedragen tot 2012. Peulen kreeg het bedrag in twee termijnen, de laatste vorig jaar.

Ophef

Halverwege 2005 ontstond al ophef over de ongekende hoge gouden handdrukken die zorginstellingen in de semipublieke sector betalen aan vertrekkende topmanagers. Politiek en vakbonden reageerden kritisch. Het kabinet breidde de wettelijke publicatieplicht hierover uit.

Kioso

De Valkenburgse Stichting Kioso, een koepel van vier zorgcentra, bijvoorbeeld, betaalde haar ex-directeur in 2005 een premie van 182.000 euro.

Medisch Centrum Rotterdam

Het Medisch Centrum Rotterdam Zuid betaalde in 2003 en 2004 aan twee vertrekkende bestuurders respectievelijk 1.012.000 en 794.000 euro. De directeur van thuiszorgorganisatie Icare uit Meppel ontving in 2005 bij zijn vertrek 969.000 euro. (Parool)

Lees ook:

Limburgse ziekenhuizen blazen fusie af

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.