Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Governance-model in Groningen: ‘Je kunt je helemaal concentreren op de inhoud’

Mario Gibbels
ICTzorg organiseert op 5 november een congres over it-governance en it-alignment: “ICT: een feest voor de zorgprofessional?!” Een van de sprekers is Ron van den Bosch, hoofd bureau ICT-beleid bij het Universitair Medisch Centrum Groningen waar sinds een half jaar met een it-governance model wordt gewerkt. “We zijn proefondervindelijk tot een governance-model gekomen.”

“Aanleiding om een it-governance model te ontwerpen was de reorganisatie van ons ziekenhuis. We zijn gaan werken met resultaatverantwoordelijke eenheden die rondom een specifiek ziektebeeld zijn georganiseerd. Dat leidde vanzelf tot de discussie wie dan beslist over de ict: het ziekenhuis als geheel, de it-afdeling of de resultaatverantwoordelijke eenheden?

Concentreren op de inhoud

We zijn proefondervindelijk tot een governance model gekomen, waarbij we natuurlijk ook ons oor te luisteren hebben gelegd bij andere organisaties. In wezen gaat het om een basismodel dat je overal terug ziet en waarbij het gaat om vier onderdelen: het bestuur, het beheer, de verantwoording en het toezicht. Dit model is nu een half jaar geïmplementeerd. Het kost wel even voordat voor iedereen duidelijk is hoe de rollen zijn verdeeld maar als dat eenmaal het geval is, dan kun je je helemaal concentreren op de inhoud en dat is wel zo plezierig.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.