Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Governancecommissie verruimt toegang

Redactie Zorgvisie
Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg heeft de toegang tot de governancecommissie verruimd. Vanaf deze maand mogen ook niet-rechtspersonen geschillen over governance in de zorg aan de commissie voorleggen.

Individuen die geschillen over toezicht in de zorg willen voorleggen aan de commissie, kunnen dat sinds begin deze maand doen. Deze mensen moeten wel belanghebbenden zijn. Het kunnen bijvoorbeeld zorgmedewerkers, cliënten of leden van de ondernemingsraad zijn. De brancheorganisaties in de zorg willen met deze stap bereiken dat de naleving van de governance-code in de sector beter toetsbaar wordt.

Vernieuwing governance

“Deze wijziging past in een grootscheepse vernieuwing van de governancecode in de zorg”, aldus secretaris Johan van der Spek van de samenwerkende Brancheorganisaties Zorg (Boz). “Wij hebben onlangs een evaluatie gehad en we zijn nu bezig met het invoeren van wijzigingen.” Daarbij speelt het feit dat de governance-commissie tot nu toen nog geen geschillen heeft beoordeeld. “We hopen dat door deze wijziging meer mensen weten dat de mogelijkheid bestaat om conflicten over governance aan een commissie voor te leggen.”

Klokkenluidersregeling

Andere voorgestelde wijzigingen van de governancecode zijn bijvoorbeeld een regeling voor klokkenluiders en een verplichte introductiecursus voor nieuwe leden van de raad van toezicht. “Deze voorstellen liggen de komende twee maanden ter consultatie bij onze leden. Aanpassingen worden in november gedaan. Naar verwachting is vanaf begin volgend jaar een vernieuwde code van kracht.”

Zorgbrede governancecode

De Zorgbrede Governancecode is in 2005 opgesteld door de gezamenlijke brancheorganisaties. Met ingang van 1 januari 2006 is de code formeel ingevoerd. In 2008 is de code door een onafhankelijk bureau geëvalueerd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NVZ: ‘Best bewaarde geheim in de zorg’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.