Groei zorgcoöperaties ondanks hindernissen

Het aantal initiatieven van burgers om in hun dorp of wijk het zorgaanbod zelf te organiseren groeit gestaag. Het Landelijk Netwerk Bewonersinitiatieven telt al meer dan vierhonderd projecten. De emancipatiebeweging van actieve bewoners dreigt echter vast te lopen door allerlei wet- en regelgeving.
helpenadobestock400.jpg

Op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS verkent het landelijk netwerk bewonersinitiatieven ‘Nederland Zorgt Voor Elkaar’ (NLZVE) hoe het gaat met bewonersinitiatieven in het sociale domein, zoals zorgcoöperaties en stadsdorpen. ‘Een paar burgerzorginitiatieven zoals Austerlitz Zorgt en Zorgcoöperatie Hoogeloon zijn zeer bekend en veel beschreven’, zegt algemeen coördinator Jan Smelik van NLZVE. ‘Maar inmiddels zijn er veel meer burgerinitiatieven ontstaan in verschillende vormen en maten. We hebben hier een kleine greep uit gedaan om aan te tonen hoe divers het aanbod is. De voorbeelden zijn de Coöperatieve vereniging ‘Anna Zorgt’ uit Sint Annaland, de Coöperatieve vereniging

0
239

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.