Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groeiruimte AWBZ valt tegen

De groeiruimte in de AWBZ is in 2008 kleiner dan het ministerie van VWS aanvankelijk had begroot. Deze bedraagt netto niet 200 miljoen euro, maar naar schatting slechts 110 miljoen.

De tegenvaller hangt samen met de afspraken die het ministerie van VWS vorig jaar heeft gemaakt met de brancheorganisaties in de zorg over de invulling van de bezuinigingen. Staatssecretaris Bussemaker wil 115 miljoen bezuinigen op de AWBZ. Daarvoor heeft ze de aanspraken op ondersteunende begeleiding (OB) verminderd. Ook wilde ze de prijzen verlagen met zeven procent.

Bezuinigingen

Daartegen kwamen de brancheorganisaties in het geweer. Nieuwe onderhandelingen leidden eind vorig jaar tot een bonus-malus-regeling, waarbij efficiënt werkende instellingen geen prijskorting krijgen. Daardoor wordt naar alle waarschijnlijkheid maar circa 60 miljoen euro aan bezuinigingen gerealiseerd. Om de taakstelling van 115 miljoen euro toch te halen is er circa 55 miljoen minder beschikbaar voor de groeiruimte in de AWBZ. Daardoor is er naar verwachting niet vier procent uitbreiding van de extramurale zorg mogelijk, maar slechts twee procent, verwacht Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Verwachtingenmanagement

ZN heeft ActiZ per brief gevraagd de verwachtingen onder zorgaanbieders daarom te temperen, omdat ze zelf medeverantwoordelijk zijn voor het beperken van de groeiruimte. Die groeiruimte is het resultaat van onderhandelingen tussen Actiz en VWS. ActiZ heeft laten weten daar niets voor te voelen. Directeur Aad Koster: “Zorgkantoren moeten zelf aan verwachtingenmanagement doen. Zij hebben zorgplicht voor cliënten met een geldige AWBZ-indicatie. Als er geen bereidheid is de AWBZ-premie te verhogen, dan moet er een discussie in de politieke arena komen over verkleining van het AWBZ-pakket of verhoging van de eigen bijdragen. Het is niet kies de problemen in de AWBZ af te blijven wentelen op de zorgaanbieders.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Leden ActiZ willen hardere koers

Tariefmaatregelen AWBZ

Zorgsector ontzet over korting AWBZ-tarieven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.