Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groen licht voor oncologiecentrum UMCU en AvL

Mark van Dorresteijn
De Autoriteit Consument en Markt heeft goedkeuring gegeven aan de vorming van een oncologiecentrum door het Antoni van Leeuwenhoek en het UMC Utrecht.
Groen licht voor oncologiecentrum UMCU en AvL

Een van de overwegingen van de ACM om de oprichting van een nieuw oncologiecentrum goed te keuren is dat patiënten (waaronder de NPCF en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties), en zorgverzekeraars positief op het voornemen hebben gereageerd en voldoende keuzemogelijkheden houden voor oncologische zorg. Een volgende stap is de instemming van de Nederlandse Zorgautoriteit, de aanvraag is reeds in behandeling.

Invulling samenwerking

Beide organisaties zullen zo snel mogelijk, zo mogelijk al in 2015, worden ondergebracht in een joint venture. De intensieve samenwerking van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksdeel van het Antoni van Leeuwenhoek, en het kankeronderzoek dat in het  UMC Utrecht plaatsvindt, wordt in de nieuwe situatie voortgezet.  Emile Voest, bestuurslid AVL: ‘Dit is een zeer belangrijke stap in het verbeteren van de vooruitzichten voor patiënten met kanker. Patiënten krijgen op beide locaties aantoonbaar de beste, nieuwste en op maat gesneden behandeling en zorg.’ Frank Miedema, bestuurder UMCU: ‘Door het combineren van de kennis en kunde en waar beide instituten in uitblinken kunnen we door samen te gaan nog sneller inspelen op alle mogelijkheden en kansen om patiënten met kanker een toekomst te bieden.’

Ervaring en kennis

Annemone Bӧgels, directeur van NFK: ‘Een ziekenhuis dat zich specialiseert in kanker in brede zin – en zich  verder ontwikkelt naar een comprehensive cancer center – kan meer ervaring opdoen en kennis delen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een hoger behandelaantal leidt tot betere genezingskansen en minder sterfte door bijwerkingen. Wij steunen de joint venture, waarbij de oncologie van het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek de krachten bundelen, dan ook van harte.’

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.