Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groene Hart wint prijs voor roosteren

Met een interne flexpool (de FIER-afdeling) met vaste banen en investeringen in scholing en opleiding heeft het Groene Hart Ziekenhuis deze week een prijsvraag gewonnen van Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ).
Elize Hooftman
Foto: StAZ

Manager van de flexafdeling (FIER) en voorheen verpleegkundige Elize Hooftman ontving  deze week van de StAZ de prijs van 300 euro. De inzending van het Groene Hart Ziekenhuis viel volgens de jury op omdat de FIER-afdeling (Flexibel Inzetbaar En Resultaatgericht) goed werkt en de experimenteerperiode voorbij is. Verpleegkundigen zijn blij met de werkwijze omdat die bijdraagt aan een goede zorg, lagere werkdruk en aan werkplezier. Zij kiezen bewust voor afwisseling. Het gaat niet om detacheringen.

FIER
Met een interne flexpool (de FIER-afdeling) met vaste banen en investeringen in scholing en opleiding speelt het Groene Hart Ziekenhuis in op de behoefte aan een flexibele personele bezetting en een optimale afstemming van capaciteit en werktijden. Op tijd zijn schommelingen in de werklast bekend. De verpleegkundigen werken vanuit FIER daar waar het nodig is en waar hun competenties aansluiten op de zorgvraag. Zij zijn opgeleid om voor een cluster van maximaal drie afdelingen te werken en worden ingeroosterd volgens het patiëntenpatroon (zorgzwaarte, aantal patiënten). Een dag van tevoren horen ze op welke afdeling ze volgens hun rooster werken.

Roosterinnovatie
Elise Merlijn (vicevoorzitter StAZ, bestuurder FNV Zorg & Welzijn) zegt op vakwebsite Nursing: ‘FIER is een mooi voorbeeld van roosterinnovatie om medewerkers gezond en vitaal te laten werken in een vaste baan. Het Groene Hart Ziekenhuis kiest voor FIER. Medewerkers van collega-ziekenhuizen hebben weer andere ideeën, zoals rekening houden met het bioritme van mensen tot een accent op zelfroosteren. De rode draad is steeds “respect hebben voor de wensen medewerkers die aansluiten bij de zorgvraag van de organisatie”. Ieder ziekenhuis moet zijn eigen keuzes in het roosteren maken.’

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.