Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote belangstelling voor live maagverkleining Slotervaart

Mark van Dorresteijn
Het Slotervaartziekenhuis vertoonde donderdag 1 juli in het Tuschinski Theater in Amsterdam live een Lap Gastric Bypass operatie, ofwel een maagverkleining. De opkomst was massaal. Tussen de vele belangstellenden een redacteur van Zorgvisie.
Grote belangstelling voor live maagverkleining Slotervaart

Ongeveer een derde van de zaal zit vol met mensen die kampen met overgewicht en zeer geïnteresseerd zijn in deze operatie. De overige aanwezigen bestaan uit medewerkers van het Slotervaartziekenhuis, verpleegkundigen, aankomende artsen en andere geïnteresseerden.

Brenda

De operatie wordt uitgevoerd op Brenda. Ze weegt zeventig kilo te veel en valt in de categorie patiënten met extreme obesitas, vertelt Maurits de Brauw, chirurg bij het Slotervaartziekenhuis. De chirurg treedt op als commentator en beantwoordt vragen tijdens de operatie. Op de achtergrond zijn al wat geluiden van een operatie in voorbereiding te horen. Vlak voordat de operatie begint, waarschuwt De Brauw dat het vandaag ook verkeerd zou kunnen gaan. “Wanneer het fout gaat, hopen we op uw begrip en zullen we de uitzending staken om de chirurgen zo veel mogelijk te ontlasten. De kans is erg klein, maar aanwezig. Er is vandaag overigens geen pauze tijdens de voorstelling”, grapt De Brauw. En daarmee start de operatie.

De operatie

In de operatiekamer voert Arnold van der Laar, gespecialiseerd in maagverkleiningen, het woord. Samen met een zevental artsen en assistenten maakt hij zich klaar om de operatie uit te voeren. Met een headset op staat hij bij Brenda. Op het filmpje hieronder is te zien hoe hij te werk gaat en hoe het publiek kan meekijken tijdens de operatie:

Dikker en dikker

De mensen in Nederland worden dikker en dikker en steeds vaker zal de gewichtstoename zo ernstig zijn dat een operatieve ingreep nodig is, legt De Brauw voorafgaand aan de operatie uit. Hij geeft een powerpoint-presentatie waarin feiten, cijfers, tabellen en grafieken over de ernst van overgewicht voorbij flitsen. Maar er is ook ruimte voor humor. Enorme broodjes worst, feiten over eten tijdens voetbalwedstrijden, foto’s van dunne en dikke vrouwen en een filmpje van een dikke man die een tafel omstoot met zijn buik, passeren de revue. Het publiek lacht hartelijk terwijl de operatie nog in voorbereiding is.

Maagverkleining is laatste keus

De Brauw legt duidelijk uit wie in aanmerking komen voor de operatie: mensen met extreem overgewicht die geen andere keus meer hebben. Dat geldt ook voor Brenda. Op het grote doek legt zij uit dat haar gezondheid het zwaar te verduren heeft, bovendien wil ze graag weer kunnen voetballen met haar zoontje. Nadat Van de Laar de operatie succesvol heeft verklaard, zal ze nog een tijdje moeten revalideren. Daarna kan zij weer voetballen met haar zoontje. Ze is niet langer in haar vrijheid beperkt, voorspelt De Brauw. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.