Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote onduidelijkheid over inzet zzp’ers in de AWBZ

Beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en Kamerpartij SP trekken aan de bel bij de staatssecretaris. Er is volgens deze partijen grote onduidelijkheid ontstaan over de inzet van zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen in de AWBZ. Volgens V&VN en de SP ziet VWS de belangen van zzp’ers over het hoofd.
Grote onduidelijkheid over inzet zzp’ers in de AWBZ

Alleen via wettelijk erkende bemiddelingsbureaus kunnen zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen als zzp’er AWBZ-zorg in natura verlenen. Maar op de constructie met bemiddelingsbureaus zitten zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden helemaal niet te wachten. Het probleem is dat zzp’ers ondernemers zijn en dus niet voor een bemiddelingsbureau met een AWBZ-erkenning in een soort loondienstconstructie zorg kunnen verlenen. Zzp’ers moeten immers declarabele ondernemingsuren schrijven. Beroepsvereniging V&VN vraagt zich daarom af waarom het ministerie van VWS met Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en ActiZ om de tafel zit om de arbeidsconstructie en fiscale positie van zzp’ers in een convenant te regelen, in plaats van met de zzp’ers zelf.

Bemiddelingsbureau

“ActiZ en BTN hebben er belang bij om de bemiddelingsbureauconstructie overeind te houden”, zegt Rob van der Peet van V&VN. “ActiZ als vertegenwoordiger van de reguliere zorg, en BTN als organisatie met bemiddelingsbureaus als lid. Zij willen geen marktaandeel verliezen aan allerlei eenmansbedrijfjes. Daarom gaat het bij de onderhandelingen en in de verschillende rechtszaken enkel maar over de constructie waarin bemiddelingsbureaus bij het zorgkantoor onderhandelen over het aantal uren. In plaats van dat zzp’ers zelf bij het zorgkantoor onderhandelen over hun eigen uren.”

Wijziging AWBZ

De beste oplossing is volgens Van der Peet een wijziging van het Besluit Aanspraken AWBZ-zorg. Volgens dit besluit hebben alleen instellingen toegang tot de AWBZ-markt. “Door dit besluit te wijzigen kan de minister verzorgenden rechtstreeks toegang geven tot de AWBZ-zorg in natura.” Een andere oplossing voor het probleem is het opzetten van coöperaties van zzp’ers. “In een coöperatie geldt ieder lid als een zelfstandige onderneming. Daarbij kan een coöperatie aan alle kwaliteitseisen in de AWBZ en WTZi voldoen. Via de omweg van een coöperatie krijgen zelfstandigen toch rechtstreeks toegang tot de AWBZ-zorg in natura.”

Kamervragen zzp’ers

Kamerlid Renske Leijten van de SP vraagt de staatssecretaris vandaag schriftelijk om opheldering. Leijten vraagt onder andere: “Bent u ermee bekend dat de meeste bemiddelingsbureaus tarieven hanteren voor verpleegkundigen en verzorgenden tussen tien en twintig euro per uur en dat een zzp’er daar niets tegen in te brengen heeft en vaak daarvan ook nog tien tot vijfentwintig procent aan het bemiddelingsbureau moet betalen voor administratiekosten?” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

PrivaZorg dwingt VWS tot rectificatie over zzp’ers

ActiZ wint tweede zaak tegen bemiddeling zzp’ers

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

Verpleegkundigen willen niet als zzp’er werken

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. maar het is wel curieus dat hier wordt bepleit dat zzp’ers over hun vergoeding met de zorgverzekeraars (zorgkantoren) onderhandelen en niet met de zorgvrager zelf hoewel diens zelfstandigheid en keuzevrijheid steeds als uitgangspunt worden aangevoerd. in de praktijk zijn de zorgvragers afhankelijk van zorgaanbieders, gemeente (WMO) en verzekeraars en komt van hun keuzevrijheid weinig terecht. rechtstreeks contract tussen zorgvrager en verzorger (zzp’er) zou wellicht zelfs het hele dure aanbestedingscircus overbodig kunnen maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.