Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Grote reorganisatie bij Medisch Spectrum Twente

De personeelsformatie van het Medisch Spectrum Twente (MST) zal met ongeveer 200 fte teruggebracht worden. Dat heeft bestuursvoorzitter Herre Kingma in een nieuwjaarstoespraak bekendgemaakt. Daarnaast zullen de ziekenhuiseenheden anders ingedeeld gaan worden en zal er samenwerking worden gezocht met de nabijgelegen Ziekenhuisgroep Twente (ZGT).
Grote reorganisatie bij Medisch Spectrum Twente

In 2012 moet een positief exploitatieresultaat worden behaald van minimaal 9 miljoen euro. MST heeft weliswaar een klein positief resultaat geboekt over 2011, maar dat is te weinig om de ambities op het gebied van kwaliteit, veiligheid en nieuwbouw te kunnen realiseren, zei Kingma. Hij wijst er op dat MST in vergelijking met ziekenhuizen van gelijke omvang, al een reeks van jaren achterblijft in prestaties. Ook wordt het werk met meer mensen dan strikt nodig gedaan, de loonkosten zijn daardoor verhoudingsgewijs te hoog.

Hergroepering

Binnenkort gaat het bestuur met het gehele management de plannen bespreken voor de ordening en stroomlijning van de bedrijfsprocessen en de hergroepering van resultaat verantwoordelijke eenheden (RVE’en) in grotere verbanden. De grootste urgenties worden volgens Kingma gevormd door de huidige klinische performance die beter moet en de noodzakelijke verbetering van de financiële weerbaarheid. Dit laatste wordt onder meer bereikt door de personeelsformatie met ongeveer 200 fte terug te brengen. De raad van bestuur zet daarbij maximaal in op natuurlijk verloop.

Ziekenhuisgroep Twente

Een volgende uitdaging die Kingma aanstipte, is de regionale samenwerking met de naburige Ziekenhuisgroep Twente, ZGT. Concrete samenwerkingsafspraken op het punt van de laag volumezorg, meestal patiënten met complexe vormen van kanker, liggen in het verschiet.

Nieuwbouw

Tot slot ging hij in op de nieuwbouw van het ziekenhuis in Enschede. Hierover zegt hij dat de raad van bestuur op 20 december 2011 de financieringsovereenkomst met het bankenconsortium heeft getekend, met een waarde van enkele honderden miljoenen euro’s. Deze financieringsovereenkomst stelt MST in staat om te gaan bouwen. “Zodra de gewenste veranderingen in de organisatie op het gebied van cultuur, structuur, proces en financiën hun beslag hebben gekregen in de vorm van een solide, breed gedragen plan van aanpak, zal de raad van bestuur, naar verwachting in het voorjaar, een besluit nemen over de wijze waarop de nieuwbouw wordt gerealiseerd”, aldus Kingma. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld CopyANP Koen van Weel)

Lees meer:

Opnamestop MST blijft van kracht

Kingma: ‘Verloskunde MST en ZGT samen’

Ziekenhuisbestuurder Herre Kingma aangeklaagd

Kingma: Ziekenhuizen anticiperen onvoldoende

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.