Grote ziekenhuizen roven kleine ziekenhuizen leeg’

Kleine ziekenhuizen moeten steeds meer hoogcomplexe zorg afstaan aan academische en topklinische ziekenhuizen. Maar de grote ziekenhuizen weigeren de basiszorg af te stoten aan regionale ziekenhuizen, stelt VGZ-topman Ab Klink op het congres ‘Betere zorg, netwerkzorg’ op 2 november 2018 van het Radboudumc.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ab Klink
Ab Klink: 'Iedereen blijft op zijn eigen pot geld zitten' Foto Babet Hogervorst

De verschuiving van hoogcomplexe zorg naar academische en topklinische ziekenhuizen geniet brede steun in de zorg. Het vormt een van de bouwstenen van het inspiratie-rapport ‘De juiste zorg op de juiste plek’, dat leidend was bij de hoofdlijnenakkoorden over medisch-specialistische zorg, huisartsenzorg, ggz en wijkverpleging. ‘De juiste zorg op de juiste plek’ betekent dat regionale ziekenhuizen hoogcomplexe ingrepen, ongeveer 20 procent van de zorg, moeten overlaten aan topklinische of academische ziekenhuizen. Tegelijkertijd moeten academische en topklinische ziekenhuizen de basiszorg verschuiven naar de regionale ziekenhuizen. De regionale ziekenhuizen doen dat goedkoper. Bovendien zijn de regionale ziekenhuizen nauwer verweven met

1
4824

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Het “roven” heeft voor de behandeling van scoliose bij het opgroeiende kind wel een heel bijzondere “kwaliteitsslag” opgeleverd, waarbij ook academische ziekenhuizen en topklinische ziekenhuizen de complexe chirurgie die hier (bij verdwenen preventie, screening en conservatieve zorg) voor nodig kan zijn, door hun boekhouders en managers uit hun ziekenhuis weggedrukt kregen. Chapeau!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.